Родни спасители бдят по кипърските плажове

Туризъм

15-04-2014, 16:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кандидат-спасители нападат плажовете

Нашите момчета отиват за повече пари, харесват и условията

Наши спасители пазят зорко плажовете в Кипър. Заради ниското заплащане в България те предпочитат да работят в чужбина. Оказва се, че за родните морски гардове Кипър е сред най-предпочитаните дестинации. Нещо повече, плажните служители от страната избирали островът на Афродита дори пред САЩ, от където също имали много оферти през последните години.

От курс с 15 кандидати, обучени за спасители, миналата година 10 са намерили работа по басейни и морски плажове в Кипър, Германия, Испания, Италия, съобщиха от БЧК.

В Европа българските спасители са си извоювали славата на много добри пазители на живота на хората, почиващи край водата.

Тази година водноспасителната служба вече е започнала курс с нови кандидати. Обучават се 15 младежи за спасители на басейни и 15 - за морски пространства.

„Не избрах САЩ или Германия по много причини. Една от тях, е че в Кипър се чувствам като у дома си, по-близо ми е до родината, има много българи, а и хората са по-близки като манталитет и виждания до нас българите. Така се чувствам, все едно, че съм на курорт в нашата страна, а всъщност взимам повече пари за много по-малко работа, отколкото, ако си бях останал в България”. Това сподели 23-годишния Андрей Иванов. Той за втора поредна година избира Островът на Афродита пред работа в друга страна от Европейския съюз. Той сподели, че за разлика от ангажиментите му по ивиците в родината, в Кипър има много по-спокойни работни дни, по-добри осигурителни възможности и в пъти по-голямо спокойствие.

Най-младите спасители по информация на Българския червен кръст са на 17 години.  

"Те идват при нас с умения за плуване - трябва да могат да преплуват 50 метра в закрити басейни за 50 секунди", казват учителите им.

"За откритите ги пускаме на 100 метра. Ако ги вземат за 1,4 минути, стават за спасители", обясняват професионалистите от БЧК.