Увеличават заплатите на кметове и кметски наместници?

Редовното заседание на ОбС Стара Загора по-рано, заради празниците

Седмица по-рано от обичайния последен четвъртък на всеки месец ще е априлската сесия на старозагорския общински съвет. Заради предстоящите Великденски празници, старейшините ще заседават в сряда от 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“, в сградата на общинската администрация.

44 точки и питания влизат в дневния ред на заседанието.

Предстои гласуване, с което ще бъде решена съдбата на сградата на ДГ № 33 „Люляк“ в кв. Зора. Община Стара Загора има намерение, тя да бъде основно ремонтирана и приведена в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията, като се смени предназначението й. Предвидената нова функция е свързана с образователни, здравни и социални дейности, като се отделят помещения за детска млечна кухня, аптека, читалище, пенсионерски клуб и административни служби, гласи внесеното за гласуване предложение от общинската администрация.

Старозагорските общински съветници ще гласуват предложение за увеличение на месечното възнаграждение на кметовете и кметските наместници в общината. Ако промяната бъде приета на априлското заседание, заплатата на кмет на кметство, с население от 1501 до 2000 души, както е старозагорското село Хрищени, ще е 815 лева. Кметските наместници, които отговарят за до 100 души, ще получават 500 лева основно възнаграждение. Това ще обхване селата Борово, Воденичарово, Елхово, Казанка, Люляк, Ново село, Пряпорец, Пъстрово, Руманя.

Старейшините ще вземат решение за приемане на Отчет за изпълнение на програма за развитие на читалищната дейност в Старозагорско за изминалата година.

Общинският съвет ще гласува и вътрешни компенсирани промени в разходната част на Бюджет 2014 година на Община Стара Загора. Необходимите допълнително 294 660 лева ще бъдат осигурени за сметка на планирания резерв на бюджета. 

Изготвената от група общински съветници Декларация, в подкрепа на позицията на ОбС Карлово, също ще влезе в дневния ред на априлското заседание.