Пазете се от евтиното агнешко по Великден

Тази година празниците ще бъдат по джоба ни, сочи статистиката

Великденските храни тази година са по джоба ни - това сочат данните по движението на основните продукти на едро.

По думите на Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в периода на Великденските празници храните са с до 7-8% по-евтини в сравнение с миналата година.

Със 7,6 на сто е по-ниска средната борсова стойност на агнешкия бут, а традиционно по-евтината от него агнешка плешка бележи понижение с цели 8,6%. Средната цена е около 12-13 лв.кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 година, уточни Стойчев пред "Фокус".

Той предупреди, че купувачите не трябва да имат притеснения за свежестта на българското месо, но вносното агнешко, което пристига от страни като Нова Зеландия и Австралия, няма как да е прясно - месото няма да е развалено, но не би могло да има същото качество като родната продукция.

"Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има такъв вкус като българското“, допълни експертът.

По отношение на другият основен продукт за Великден - яйцата, Стойчев не очаква някакво ценово раздвижване и "ексцесии", а стойностите на едро вероятно ще се запазят на нива от 19-20 стотинки за брой.

Факторите, които биха повлияли на цената на зърното, респективно на хляба и козунаците - са външни. Едуард Стойчев коментира, че, макар и засега да няма признаци за притеснение, ако се стигне до война в Украйна, която е един от основните снабдители в Черноморския регион, то това може да доведе до сериозни проблеми с пшеницата.