Плевнелиев: Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна?

Президентът присъстваше на конференция, посветена на Търновската конституция, в СУ

Президентът Росен Плевнелиев присъства днес на конференция, посветена на 135-годишнината от Търновската конституция, която се проведе в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
В своето изказване държавният глава изтъкна важността на стремежа на народите за самоопределение. Той направи паралел между борбите за независимост на българския народ и ситуацията в Украйна в момента. По думите му действията спрямо бившата социалистическа република днес много напомнят на “игрите” на Великите сили на “периферен интерес”.
Ето какво каза президентът в СУ:

"Какви изводи направи българският народ от Берлинския конгрес? Дали той е честен, отрази ли въжделенията на народа? Или тогава просто големите сили си играеха на перифериен интерес? А нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна? Кой има правото да реши съдбата на Украйна? Народът на Украйна в 21-ви век, чрез честни и почтени избори за президент и един нов референдум или велики ядрени сили, които ще се договарят някъде за периферия, за център, за сфери на влияние?. И, ако българският народ е научил своите уроци от собствения си Берлински конгрес в края на 19-и век, ние наистина трябва да се противопоставим на новия сценарий за нов Берлински конгрес за украинския народ”.