Вместо Петър и Георги - Наденица и Крачун

Традиционните български имена все повече отстъпват място на родителската оригинална мисъл

Иван и Мария? Забравете тези старомодни имена. В днешно време всяка майка иска детето й да е разпознаваемо сред останалите – дори и по документи.
Вместо от модерните западни собствени имена обаче, традициите в българското кръщене са изместени от хрумвния, които звучат далеч по-архаично... и комично.
Касиерка, Наденица и Крачун са сред най-интересните имена от нас, коментираха пред Нова ТВ Стела Богомилова и Иван Басев, експерти от Националния статистически институт (НСИ).

Защо Наденица ли? Ами, когато едната баба се казва Надя, а другата Деница, все трябва да се стигне до консенсус, за да няма сърдити! А този случай съвсем не е хипотетичен – това е реална история, разказана от зрителка на телевизията.
Куриози като тези по някакъв странен начин потвърждават една устойчива българска традиция при избора на име за детето – да се уважат на първо място бабите и дядовците. По думите на Стела Богомилова това е мотивът за избора при 50% от случаите.
Традиционните Петър, Георги и Иван все още преобладават, но се срещат по-малко в регистрите на родилните домове. Водач продължава да е Георги, като така е името на 173 000 българи, които вече са в очакване на предстоящия празник. 168 000 души отговарят на Иван.

Модерните им еквиваленти през последните 10 години са Александър, Мартин и Кристиян.
Статистиците са оптимистични за съдбата на традиционните български имена. “Според мен българската именна система е много стабилна, защото традиционните имена са постоянно в употреба”, коментира Иван Басев.

А странните имена всъщност не са толкова често срещано явление. Но определено правят впечатление. Други забавни примери са: Сълзица, Есен, Телефонка, Автономка, Пътка, Крачун, Марулка, Петилетка, Търпелин, Лодка, Семка, Салфетка, Касиерка, Сафрида, Цаца, Рибка.
П.С.: Извиняваме се, ако без да искаме сме обидили носител на някое от изброените по-горе имена.

Вижте най-забавните куриози, свързани с имената на хората по света, в нашата галерия.