На среща в Женева ще търсят решение на украинската криза

В Женева за днес са насрочени четиристранни разговори по украинската криза между Русия, Украйна, Европейския Съюз и САЩ

Москва иска федерализацията на страната, но проевропейското правителство в Киев е против тази идея, защото тя застрашава Украйна с разпадане, съобщи БНР.

В случай на провал на срещата, САЩ заплашиха с налагането на нови санкции срещу Москва, които освен физически лица, може да достигнат и до ключови икономически отрасли като мините, енергетиката и финансовите услуги.

Междувременно ситуацията в Източна Украйна ескалира. 13 души са пострадали при опит на проруски протестиращи да щурмуват управлението на милицията в град Мариупол. Агенция УНИАН съобщава и за един загинал, след като милиционерите са открили огън по тълпата. Украинските военни и милицията са започнали специална операция в града.

Агенциите съобщават и за сблъсъци в поне още един град в Донецка област - Крематорск. Там бронирана машина на украинската армия е открила огън по автомобил със сепаратисти, който се опитал да й препречи пътя. Ранени са трима души.

Проруските активисти са завзели сгради в най-малко 10 града в Източна Украйна. Руски журналисти за били задържани за няколко часа в Харковска област, но вече са освободени, съобщи ИТАР-ТАСС.