Блокираните имоти на кмета и главния архитект на Несебър били заради Дюнигейт

И при двамата е установено разминаване между доходите и придобитото им имущество - съответно 2 млн. лв. и 1 млн. лв.

Имущество на кмета и главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. е било запорирано във връзка с делото за строителството върху защитените пясъци край града, станало известно като „Дюнигейт”, съобщи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдът в Бургас е наложил възбрана на 12 имота и 10 банкови сметки на несебърския кмет Николай Димитров. Те са общо за близо 2 милиона лева. Подчиненият му главен архитект Валентин Димов може да се раздели с 11 имота и 14 банкови сметки за малко над милион. Това ще стане, ако се докаже, че те са придобити незаконно, или извън официалните им доходи.Комисията се е захванала с Димитров е започнала през декември 2012 г., след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем а неизпълнение на служебните си задължения. Анализът на доходите и имуществото на главния архитект Валентин Димов от инспекторите на комисията е направен след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност.

Установеното разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лева. Скандалът избухна в последните дни на 2012 г., когато започна строеж върху 29 декара край морето, част от тях – дюни. За рекордно кратък срок теренът беше продаден от земеделското министерство на физическо лице и препродаден на частна фирма, а цената му скочи в пъти.Кметът и архитектът са обвиняеми за престъпление по служба за това, че са допуснали застрояването.Пет имота, шест ниви и Мерцедес, собственост на кмета, могат да бъдат отнети в полза на държавата. Сред тях и къщата му в скандално известната местност „Кокалу" - с висок зид, камери и близо до плажа, макар и без директна гледка към морето.На метри от кметската къща, жилищна сграда строи главният архитект на Несебър. Името му стои като възложител на замразения обект.

Без да го познават лично, хората в Несебър говорят, че кметът дава под наем и ресторант в новия град, където бутик има жена му. В квартала на богатите - „Черно море" Димитров има два имота по 500 квадрата всеки. Тук кметът е „съсед" с парцела с дюните.В тиха уличка, до манастирския двор в Поморие пък се издига двуетажната къща на някогашния главен архитект на града и настоящ на Несебър, съобщава БТВ. Постройката се отличава с екстравагантната си визия.

И двамата служители на най-богатата черноморска община отказаха да коментират имотите си.