Несебърският кмет сезирал прокуратурата за заменката „Дюнигейт“2

Който иска да не се застрояват дюни, да не ги продава, коментира Николай Димитров

През 2008 година кметът на Несебър Николай Димитров е сигнализирал в Софийска градска прокуратура за заменените 42 дка от горския фонд в местността"Кокала“.

“От там имам писмо, че всичко е наред и държавата си е заменила земята с частна фирма“.  Това каза морският градоначалник във връзка с информациите за втора скандална заменка в района със защитените дюни.

 За случая алармираха от партия "Екогласност“. Според тях става дума за сделка осъществена през 2009 г., като разрешението за нея е дадено от тогавашния директор на Агенцията по горите Стефан Юруков. Заменят се 68 дка земи от горския фонд на Тетевен с 21 дка частна държавна собственост отново в местността "Кокала" край Несебър.  Заменката е в полза на старозагорската фирма "Аква Естейт" ООД, която имала намерение  на мястото край морето да се изградят 105 сгради за 3500 души.

"Този парцел е заменен през 2004 г. с гора в Тетевенско и говорим за 42 дка, за него до момента няма внесени строителни строителни книжа. Който иска да не засторяват дюни , да не ги продава“ -каза още Николай Димитров. 

А заснетите от медиите багери преди дни на терена били там по предписание на общината. „Защото имаше строителни отпадъци имаше палатки на временно пребиваващи роми. Хората обаче си направили организацията да чистят терена два след заповедта на ресорния министър,  която забранява строителни дейности в няколко парцела. Фирмата я извикахме ние, сега те ще трябва  на ръка да почистват парцела“,  коментира несебърският кмет.