Вижте номинациите за наградата „Стара Загора“

Наградата „Стара Загора“ ще се връчва за 24 май

Съгласно Решение 1001 на Общински съвет Стара Загора от 28.11.2013 г., с награда „Стара Загора“ ще бъдат удостоявани български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в община Стара Загора. Тя ще се присъжда в две направления - наука и образование, и култура и изкуство, като наградата за всяко направление може да бъде индивидуална и/или колективна.

Четири предложения са постъпили в Община Стара Загора за индивидуални носители на наградата „Стара Загора“ за 2014 година в направление „Наука и образование“. По реда на постъпването им, за носители на индивидуална награда „Стара Загора“ са предложени:

1.Росица Димитрова –  директор ЦДГ №68 „Патиланско царство“
2.Недялка  Табакова  - старши  учител - ЦДГ №68 „ Патиланско царство “
3.Йоанна Димитрова – директор ЦДГ №10 „Светлина“
4.Мариана Пенчева – директор СОУ „Максим Горки“

За носител на колективната награда е предложен педагогическият колектив на ЦДГ №68 „Патиланско царство“.

В направление „Култура и изкуство“ направените предложения за индивидуална награда по реда на постъпването им са:

1.Елена Азалова – актриса в Драматичен театър „Гео Милев“
2.Христо Танев – художник - хералдик
3.Гл. асистент  Петър Калчев – праисторик в Регионален исторически музей
4.Петър Бакърджиев - архитект
5.Таньо Клисуров - поет

Предложението за колективна награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ е за Държавен куклен театър – Стара Загора.

Наградата „Стара Загора“ ще се присъжда по решение на кмета на общината, след становище на назначената с негова заповед комисия, по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.
До 30 април комисията трябва да обсъди предложените кандидатури и постъпилите материали, както и да внесе мотивираното си становище.

Наградите и за двете направления представляват специална грамота и парична премия в размер на 1 000 /хиляда/ лева. Връчват се на всяко едно от тях.