Първанов: България няма да бъде компенсирана заради "Южен поток"

"На България не ù е необходимо изостряне на отношенията с Русия", заяви бившият президент днес в Дивотино

България не би трябвало да очаква някаква компенсация за спрения проект "Южен поток", смята президентът на Р. България (2002-2012 г.) Георги Първанов, който беше на посещение в пернишкото село Дивотино.

"На България не ù е необходимо изостряне на отношенията с Русия", е мнението на Първанов по темата за гласуваните днес от Европейския парламент санкции срещу Русия. В същата резолюция европейската институция се обяви против проекта за газопровода "Южен поток".

Лидерът на Движение АБВ припомни, че заедно с АЕЦ "Белене" това е другият голям проект, който той е договорил с Владимир Путин. "Южен поток“ означава 3,7 млрд. лева инвестиции за България. „Южен поток“ щеше да донесе хиляди работни места и да донася всяка година по няколко стотин милиона такси от това, че по една тръба тече газ.

И аз питам – защо нашият, същият този министър не казва нищо против, но казва – добре, ние тук ще получим компенсация... Колко компенсации получихме от юго-войната?! Нула. Това ще получим и от сегашните санкции срещу Русия. Трябва да е ясно, че от санкциите срещу Русия губят народите – и руския, и българския”, посочи Георги Първанов.

Той е категоричен, че влошаване на отношенията с Русия ще бъдат огромен удар за българската икономика.

Що се отнася до енергийната политика на кабинета, Първанов обясни, че практически е обезсмислен вотът на българите на първия национален референдум, който се отнасяше до строежа на АЕЦ „Белене“. "Ние всички с вас сме тичали, агитирали, подписвали сме се и сме гласували на референдума за АЕЦ „Белене“. И без да се построи „Белене“, нашият енергиен министър отиде в САЩ и се върна с новината, че харесал реактора на американската фирма „Уестинг Хаус“, какъвто работещ реактор по света няма никъде. Значи той казва – няма да има „Белене“, ще има американски реактор и точка. Загробиха „Белене“, при положение че там има готов реактор, готова площадка, можеше да има инвестиции за 10 милиарда, 30 – 40 хиляди работни места“, каза президентът.

На срещата си с бизнесмените Първанов отправи критика към призива на военния министър за повече НАТО в Черно море. "Тогава, когато излизат данни, че САЩ подслушват 120 държави – президенти, премиери, министри – по цял свят, нашият министър на отбраната казва – нас ни шпионират руснаците“, допълни Първанов.

По време на посещението си в Дивотино той се срещна със земеделски производители и представители на малкия и среден бизнес. Заедно с проф. д-р Борислав Борисов и кмета на Перник Росица Янакиева беше проведена среща и с работещите в „Радомир Метал Индъстрийз".