Как се празнува Великден по света и у нас?

Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца

В традицията на различните народи идеята за вечното обновление на природата остава една и съща. Великденските обичаи са сходни във всички православни страни, но те са се формирали за много столетия. Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца.

По традиция в БЪЛГАРИЯ на Великден трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци. Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден. Второто яйце – също червено – се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като се пожелават късмет и здраве.

Интересно е, че вечерта преди Великден яйца боядисват дори мюсюлманите роми. На празника на Аленото яйце - Къзъл емурта, децата се чукат с тях, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелание за здраве. В Родопите, особено в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на комшиите си мюсюлмани. А в с. Драгиново пък българите, които изповядват тази религия, боядисват яйца, но на Гергьовден.

По традиция на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. На този ден всеки може да си пожелае нещо. Ако го направи с открито сърце и държи монета в ръката си, желанието може да се сбъдне. На втория ден на Великден, наричан в някои райони на страната разтурни или разметан понеделник, моми и ергени се събират на някоя поляна в две групи и една срещу друга търкалят червени яйца помежду си, за да има плодородие и да не пада градушка.

Всяка година на Разпети петък на ФИЛИПИНИТЕ млади мъже разиграват разпъването Христово. Те изнасят дървените кръстове до върха на различни хълмове, а после тях самите ги приковават с 5-сантиметрови гвоздеи за ръцете и краката към кръста. Младежите възприемат това като вид изкупление, но католическата църква е категорично против тази традиция.

Неколцина жени и мъже са разпъвани на кръст в малкото селце Сан Педро Кутуд, намиращо се на час път от столицата на Филипините Манила. Десетки хора изтезават телата си в памет на страданията на Христос. Болезнената процедура се повтаря от векове на Разпети петък. Всяка година множество туристи посещават селцето, за да станат свидетели на церемонията. Църквата е против подобни ритуали, но жителите на Кутуд вярват, че така изкупуват греховете си. За да се избегнат опасните зарази, 15-сантиметровите гвоздеи, които се използват при разпъването на мъчениците, се дезинфекцират със спирт. Телата на новите спасители плътно се прикрепят към дървения кръст. Гвоздеите пък се забиват в меките тъкани на дланите им.

В АВСТРАЛИЯ зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. Точно заради това великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. Двуутробното, приличащо на мишка създание с дълги уши, държи рекорда за най-кратка бременност - 12,5 часа. Въпреки това видът е на изчезване и зверчето е на път да остане единствено пасхален символ на страната. Много производители на шоколад предлагат продуктите си под формата на билби.

В УНГАРИЯ мъжете напръскват жените от семейния и приятелски кръг с одеколон "лочолкодаш". Този обичай вероятно има връзка с плодородието. После дамите ги черпят с яйца, сладкиши и алкохол. Яде се пушена шунка с яйца и хрян.

Великден в РУСИЯ е най-големият празник през годината. Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост - пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. Руснаците имат и специална пасхална игра, при която боядисаните яйца се пускат в специални улеи и се блъскат. Целта е да се счупят състезателите на противниците.

В ИСПАНИЯ Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

На Великден ШВЕДИТЕ украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните. По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям, красив бонбон вътре.

Във френска ШВЕЙЦАРИЯ украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

Великденски специалитет в ЮЖНА АФРИКА са благоуханите сладкиши "Hot Cross Buns" с кръстчета от захар. Вероятно става дума за стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците.

На Великден в УКРАЙНА по традиция децата получават бели яйца, понеже целият живот е пред тях. Тези на възрастните и старците пък са в някакъв цвят (по-светъл или по-тъмен) и със сложни рисунки, понеже те са извървели някакъв път от живота си или техният път е почти завършен.

В САЩ семействата също непременно посещават църква. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.

В Америка е много популярна и игра, при която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада. Най-голямото такова състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца. На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големите са в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

На Разпети петък във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ядат "cross buns". Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. В графство Ланкашир си правят "надбягвания" - пускат боядисани яйца от хълм. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу.

На празника се събира цялото семейство Приготвя се специален обяд - агнешко със зеленчуци.

Независимо от различните си проявления, този празник обединява семействата и носи радост и утеха в сърцата, не само на вярващите, но и на всички хора по света.