Как се живее без ЕГН?

Две деца разчитат единствено на пенсията на баба си, за да се справят

Две деца, родени в България, все още са без единни граждански номера (ЕГН-та). Майка им е била руски гражданин, а бащата - неизвестен.

Това, което отличава 11-годишния Александър от връстниците му, е че няма никакви права в България, въпреки че е раждан тук. Причината е, че не му е издадено ЕГН. Момчето разказва: „Аз се чувствам като българин, защото тук съм се родил и на мен ми харесва. Просто няма как да изляза примерно извън, няма да мога да си завърша образованието, просто ЕГН-то е най-важното засега и учението”.

В същото положение е и 14-годишната му сестра. Притеснява я това, че освен ЕГН-та двамата с брат й нямат свой дом. Заедно с баба си, която е единственият им роднина, живеят в приюта към храм „Света Троица” в Добрич, информира bTV.

„Затова, че нямат ЕГН-та аз никакви детски за тях не вземам, никакви помощи не мога да получавам, те изобщо не съществуват тук. Нямат личен лекар, защото нямат ЕГН-та. Уговорихме се с един лекар, те децата посещават Червен кръст, детски център и от там са уговорили един лекар, ако се разболеят поне при него да ходим”, обяснява бабата Нина Димова.

Всъщност семейството има жилище, но то е в окаяно състояние. Токът и водата са спрени ощее, докато майката е жива. Тя злоупотребява с алкохол, остава без работа и социалните отнемат децата й.

След смъртта на майката се намират добри хора, които помагат внуците да бъдат върнати на баба им. От тогава живеят заедно в приюта. Единствените им средства са пенсията на Нина.

В края на март е изпратено писмо до президентската институция за уреждане статута на децата.