„Бургаски изгреви” събира малки актьори от цялата страна

Бургас става театрална столица за 10-годишния юбилей на фестивала

Малки актьори от цяла България ще премерят таланти на бургаска сцена. От утре фестивалът „Бургаски изгреви” ще превърне морския град в столица на младежкия любителски театър. Стотици млади актьори от цялата страна ще се събeрат, за да представят постиженията си, да се срещнат с приятели, да споделят любовта си към сценичното изкуство... и, разбира се, да се конкурират за голямата награда.

„Бургаски изгреви” е най-големия детски и младежки театрален фестивал в България. Започнал с участието на 4 града с 5 постановки при Първото си издание през 2005 г. до 22 града с 45 постановки при Деветото си издание през 2013 г. , в т.ч. 5 спектакъла на руски и 12 - на немски.
Той се провежда от Сдружение АртЦентър ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община-Бургас.
Фестивалът дава възможност на децата и младежите от града ни да се запознаят с високо стойностни театрални спектакли и с постиженията на своите връстници, развива духовното им развитие и стимулира интереса им към магията, наречена „театър”.
В четирите дни на конкурсна програма, след много стриктен подбор, в Залата на ДНА ще бъдат представени 28 спектакъла. Бургаската публика ще се наслади на много и разнообразни по тематика постановки – като се започне от приказките на Шарл Перо, мине се през класиците Радичков, Алеко Константинов и Добри Войников и се стигне до Томас O`Браян и Лорка. Тази година се отличава с многото авторски спектакли, някои подготвени специално за Юбилея.
Богата е и съпътстващата програма. Участниците във Фестивала ще могат да приемат предизвикателството да покажат своите многостранни таланти в блиц-конкурса „Четири в едно” – за актьорско майсторство, певчески умения, свирене на инструмент и танц. Най-добрите от тях ще се изявят пред бургаската публика на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина.
Най-находчивите и пищни представители в традиционното карнавално шествие ще си съперничат за призовете „Мис и мистър Карнавал” и „Най-атрактивен участник”.
А най-ранобудните могат да участват в Актьорската фотосесия „Бургаски изгреви”, като си направят снимки със сценичните костюми на фона на изгряващото слънце. Изложба от техните фотоси ще бъде представена в ДНА в последния фестивален ден.
Фестивалът „Бургаски изгреви” зарежда младите актьори със своето специфично настроение. Показва им, че театърът наистина е магия - стъпиш ли на сцената, вкусиш ли сладостта от аплодисментите - пристрастяваш се към него за цял живот.
Преживяванията им оставят затрогващо топли спомени, които ги карат с нетърпение да очакват следващото си участие и да се връщат в Бургас и следващата пролет, и по-следващата …
Подробна информация за участващите състави и постановките по дни и часове можете да намерите в фейсбук страницата на Фестивала 10 години Театрален фестивал „Бургаски изгреви”.