Северното ни Черноморие предпочитано от румънците за Великден

В Балчик хотелите са отворили врати доста преди началото на летния сезон

Великденските празници вече станаха неофициалният старт на туристическия сезон по морето. И тази година обаче Северното Черноморие е предпочитано за празничните дни не от българи, а от румънци, пише btvnews.bg.
Едното от любимите места за Великденските празници за румънците е Балчик. Затова и всички хотели са отворили врати доста преди началото на летния сезон.
„Ние много обичаме Балчик от дълги години. За първи път сме тук за Великден, защото обикновено прекарваме Великден със семейството си, но тази година решихме да пробваме и българския Великден. Искам да пожелая на всички българи да си останат същите, защото са много приятелски настроени. Тук се чувстваме като у дома си”, казва Моника от Букурещ.
За да се чувстват наистина като у дома си, в един от хотелите в града имат традиция за празничния обяд.
„В тяхна чест каним местния отец от църквата, който осветява храната, благославя гостите, поздравява ги на румънски и всички запалват свещ. И всъщност това слага началото на празничния великденски обяд”, обяснява Десислава Кирякова - управител на хотел.
Шест от хотелите отвориха специално врати за Великденските празници и в Албена, а гостите от северната ни съседка са близо 2000. За едни посещението на родното Черноморие вече е традиция, а други търсят различното.
„От 10 години идвам в България два пъти в годината. Веднъж за Великден и веднъж лятото. Макар че имаме възможност да почиваме и в Румъния, предпочитаме българското Черноморие, защото тук обслужването е много по-добро, има много отворени магазини, всичко е на много по-високо ниво”, споделя Тони Мадулару, от Букурещ.
Вече са пълни хотелите и за майските празници, макар че този път за румънците почивните дни са от първи до четвърти май.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен