София може да остане без почистване от ноември

Поръчката за избор на почистващи фирми в столицата за следващите 5 г. е спряна

Поръчката за избор на почистващи фирми в столицата за следващите 5 г. се обжалва и в момента е със статут "спряна" в регистъра на агенцията за обществени поръчки. Причината е жалба за незаконосъобразността й пред Комисията за защита от конкуренцията, подадена от фирма "Алдес", пише в утрешния си брой вестник „Сега”.

Всички тези проблеми могат да доведат до това София да остане без почистване от началото на ноември. До това положение може да се стигне, тъй като тогава изтичат сегашните договори.

На закрито заседание на 15 април обаче антимонополният орган е разгледала жалбата и е решила, че оставя без уважение искането на фирмата, защото поръчката засяга обществения интерес. "Отчитайки баланса между интересите на страните, КЗК установи, че спирането на процедурата би накърнило интересите на възложителя, което ще рефлектира върху интересите на обществото", пише в решението.

То може да се обжалва пред административния съд в тридневен срок, а той от своя страна трябва да излезе с решение след две седмици. Обжалването обаче не спира разглеждането на самата жалба, по която КЗК трябва да се произнесе до един месец. В този срок общината пак не може да избере изпълнител.

Дългата процедура може да доведе до ситуация, в която общината да остане без почистващи фирми. Причината е, че договорите със сегашните фирми изтичат през ноември. С тях бяха сключени договори през 2010 г., а срокът им на действие е 4 г. От "Московска" 33 обясниха, че няма да коментират, докато не получат официално становище от КЗК.