Червените боровинки лекуват 99 болести

Малките плодчета морят подагра, пикочни инфекции и ракови заболявания

Червените боровинки могат да ви помогнат и по други начини. Смята се, че те са в помощ за предотвратяването на Хеликобактер пилори- инфекция в стомаха, която водят до язви. Те забавят и натрупването на зъбна плака. Този плод е антиоксидант, защитавайки клетките от увреждане. Някои лабораторни изследвания показват, че боровинките могат да имат противораково въздействие върху клетките. Не е известно дали това може да помогне на хората с онкологични заболявания.
Червената боровинка се препоръчва и при други здравословни неразположения, вариращи от артрит до екзема и подагра. Червени боровинки и инфекции на пикочните пътища
Червените боровинки съдържат мощни антиоксиданти, наречени проантоцианидини или кондензирани танини, спомагащи за предотвратяването на някои бактерии да залепват за пикочните пътища. Когато бактериите не могат да се придържат, те не могат да причинят инфекция. Мощните антиоксиданти, открити в тези плодове, са особено полезни за жените. Според едно скорошно проучване в Рутгер университет жените могат да поддържат в добро здраве своите пикочни пътища чрез пиене на една чаша боровинков коктейл два пъти на ден. Незалепващите (антиадхезивни) ползи от пиене на този сок започват в рамките на два часа и може да продължат до 10 часа.
Значителна част от последните проучвания показват, че целите боровинки, в сравнение с пречистени екстракти от червена боровинка в течните или сушени добавки, представляват по-добра защита за нашата сърдечно-съдовата система и черния дроб. Няколко групи от изследователи обобщават своите заключенията, стигайки до извода, че полезните характеристики на плода се дължат на синергията между отделните хранителни вещества на червената боровинка, която се наблюдава в целия плод.
През последните 5 години, учените са установили увеличаване на броя на механизмите, които помагат да се обясни противораковите свойства на червените боровинки. Тези механизми включват: блокиране на експресията на ММР (матрични металопротеинази), инхибиране на орнитин декарбоксилаза ензими; стимулиране на QRS (хинон редуктаза ензими); инхибиране на CYP2C9s (Фаза I детоксикация ензими) и задействане на апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в туморните клетки. Тези антиракови ползи от консумацията на боровинки включват рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и на простатата.
В допълнение, поради висока концентрация на антиоксиданти и други свързани фитонутриенти, боровинките подсигуряват разнообразие от ползи за здравето, особено за здравето на сърцето. Изследванията показват, че боровинките съдържат най-високите концентрации на флавоноиди, които като при червеното вино, могат да подобрят циркулацията и да предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на тези здравословни плодове може да стимулира HDL - "добрия" холестерол и неговите феноли могат да са в помощ за предотвратяването на окислението на липопротеините с ниска плътност (LDL - "лош" холестерол), за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които могат да причинят инсулт.