Шипки и троскот лекуват болни бъбреци

Шипките са широко известни като средство, което укрепва имунната система. Те са масово използвани за приготвяне на чай, заради аромата и високото съдържание на витамин С. Малцина обаче знаят, че дребните червеникави плодчета са много полезни за бъбречни болести. Специално приготвени отвари лекуват възпаленията, а при здрави бъбреци действат като защита. Бъбреците са едни от най-натоварените органи в организма ни.

Тяхната функция да филтрират кръвта и да отделят токсичните вещества под формата на урина е жизнено важна за оцеляването ни. Затова и трябва да полагаме грижи за тяхната профилактика.
Според билкари зрелите шипки са идеално средство да предпазим бъбреците от болести. Напълнете една чаша със зрели шипки, 1 кафена чашка със ситно нарязани корени от троскот, 7 ореха леко да се чукнат, за да се пропукат. Залейте с вода и оставете да ври, докато се изпари половината течност. След прецеждане се пие по 1 кафена след хранене – сутрин и вечер.
Друга изпитана рецепта е със зрели трънки. 3 килограма се посипват с 1 килограм захар и да се държат така в продължение на седмица, като всеки ден се разбъркват. След седмица да се пие по 1 кафена чашка от получения сок сутрин и вечер преди хранене, в продължителност на 40 дни.