Доктори на литературата честват Международния ден на книгата

Мирослав Ненков, Калин Терзийски и Емил Йотовски ще се включат в утрешните чествания в София

Трима „доктори” с обща страст към литературата ще поставят диагнози върху актуалните и класическите произведения в Деня на книгата – 23 април.

Става дума за Мирослав Ненков, Калин Терзийски и Емил Йотовски. Първият обича да чете, а другите двама, както е известно – да пишат. В сряда те ще препоръчат любимите си заглавия на столичните читатели, информират от книжарница „Хеликон”, която е организатор на част от честванията по случай Международния ден на Книгата и авторското право.

Тази година те ще започнат с шествие (флашмоб), което подкрепя четенето и добрата книга. За пръв път пред публика ще се представи мобилната книжарница „Хеликон”, разположена на 23 април при кръстовището на бул. „Витоша” и ул. Алабин, откъдето и ще тръгне шествието. Всеки участник в него ще получи фланелка с надпис „Аз чета всеки ден” и логото на фестивала „Четящият човек”.

Програмата продължава с церемониите по връчването на наградите от литературните конкурси „Рашко Сугарев” и „Цветето на Хеликон”. Началото е 16 часа, мястото – „Хеликон-Витоша”. „Рашко Сугарев” отличава най-добрите къси разкази на автори до 35-годишна възраст, а „Цветето” – най-популярните книги. Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим и Георги Господинов, а специалната статуетка на цветето стрелиция, вплетено в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков.

След връчването на наградите ще се проведе среща със студенти и преподаватели от Националната хдожествена академия. На нея ще се представят основните акценти от програмата на третия фестивал „Четящият човек” и ще бъде обявен националния студентски конкурс за ex libris на тема „Четящият човек”.

Накрая, между 17 и 18 часа, ще бъде срещата на тримата „доктори” с аудиторията – и помежду си. Калин Терзийски и Емил Йотовски са дългогодишни приятели. А с бившия зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков ще се запознаят в Деня на книгата.