Засукана мома измами гурбетчия. Стефан спи на пейките из Кипър

Животът

22-04-2014, 14:56

Снимка:

newsbg.eu

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родни спасители бдят по кипърските плажове

Българи го спасили, мъжът благодари за добрината на Великден

Нова драма с измамен за работа в чужбина се разигра навръх Великден, пише вестникът на сънародниците ни в Кипър "Български новини".

Едва 5 дни продължил гурбетът на Стефан Златков от Панагюрище на острова, но ще го помни дълго - оставен съвсем сам, на улицата, без пари, подслон и работа. За патилата си Стефан разказа, за да предупреди и други наши сънародници да се пазят от измамничката, а и за да благодари най-искрено на хората, подали му ръка в този момент.

Стефан Златков е от Панагюрище, на 59 години е, в България е безработен. Преди 3 месеца в Пазарджик се запознава с жена, представила се като "Стоянка".

Тя е около 40-годишна, засукана мома с кестенява дълга коса, висока е около 160 сантиметра, описва я Стефан. Тя му казала, че работи в Кипър, знае гръцки език и може да му помогне да си намери работа на острова. За целта обаче от него иска само да й закупи билета до Кипър и двамата да пътуват заедно. Три месеца кандидат-гурбетчията и уреждащата работа постоянно поддържат контакт по телефона. Стефан събира пари за двата билета, за него и за "посредничката", общо 300 евро. Праща й ги тя да купи билетите. Тогава Стоянка му съобщава добрата новина – намерила му е работа във ферма, ще гледа животни. След тези приготовления на 17 април Стефан се озовава на летището в София и пристига в Кипър. Придружителката му държала билетите, така че той не знае дали името, с което се е представяла, е истинското й. На летището в Ларнака "идилията" обаче свършва.

След паспортната проверка Стоянка му казва, че отива до тоалетната. И изчезва.

Стефан започва да се чуди какво да прави. Вечерта преспива пред летището на пейките. Няма пари, няма храна и вода. На следващият ден обикаля около летището с надеждата да срещне сънародник и чака да чуе някой да говори на български език. Чак към обед чува родна реч.

Разказва на жената историята си, тя му дава 5 евро, показва му къде е спирката на автобуса, написва му на гръцки език адреса на посолството на България в Никозия и го съветва да отиде в него. Така Стефан пристига в Никозия. Търси къде е посолството, но го насочват на грешен адрес. Вечерта пак преспива на улицата. На следващия ден отново прави опити да намери някой сънародник и, както се върти из града, случайно попада на една българка – Рени, медицинска сестра. Тя звъни по телефона на българското посолство, но от охраната й отговарят, че е неработен ден и посолството не може да направи нищо. Когато Рени обяснява какъв е случаят, получава съвет да заведе нашенеца в някоя църква и да го остави там да му помогнат. Българката дава храна и вода на Стефан и го води в църква. Само че храмът се затваря в 3 часа и Стефан отново е на улицата. За трети път си ляга да нощува на пейка. Там го вижда полицай и му иска документите за проверка. Кръгът се затваря, защото служителят на реда праща изпадналия ни сънародник в посолството. На следващия ден сутринта – 20 април, Великден, Стефан вече е пред българското посолство. 5 часа чака навън, докато пак му обясняват, че посолството не може да помогне с нищо в такава ситуация. Най-накрая за случая е уведомен консулът Николай Караиванов, който се свързва с председателя на дружеството в Никозия на Съюза на българите в Кипър Станислав Киров и го моли неправителствената организация на българската общност на острова да помогне на Стефан. За първи път за краткото си пребиваване в Кипър несполучилият гурбетчия има възможност да влезе в дом. Станислав Киров го води у тях, където Стефан се изкъпва и нахранва. Дават му подслон в сградата на съюза, където е разположено българското училище "Никола Вапцаров". Измаменият българин прекарва 2 нощи там, преди да отпътува обратно.

В понеделник по инициатива на Съюза на българите в Кипър наши сънародници започнаха да събират дарения за закупуването на самолетен билет за Стефан, за да се върне в България. Само за няколко часа българи от Никозия и Ларнака, както и служители от българското посолство набраха от лични средства необходимата сума от 160 евро за самолетния билет и 60 лева, за да стигне до Панагюрище.

Благодаря най-сърдечно на всички, които се отзоваха, за добрината, която ми сториха, казва трогнатият Стефан. Въпреки, че точно по Великден ми се случиха тези лоши неща, вярвам, че има Господ и добрина сред българите, каза Стефан Златков, измаменият гурбетчия, чиято одисея завърши.