Кой къде е в старозагорския Маратон на четенето

За девета поредна година Библиотека "Родина" и Община Стара Загора организират маратон на четенето в града на липите.

В Маратона на четенето и тази година са поканени да участват всички любители на хубавата книга - деца, ученици, студенти и възрастни, на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, както и в семейна среда.

Стартът на "Четяща Стара Загора" ще бъде даден на 23 април в 7:30 часа във фоайето на Община Стара Загора.

От 10:30 – 16:30 ч., бул. Цар Симеон Велики – пред книжарница „Хеликон” ще се състои хепънинг на книгата и четенето под надслов „Стара Загора чете своите поети”, с участието на гостуващите писатели Александър Чобанов и Иван Раденков, на старозагорски поети, ученици и граждани. В програмата:
- Щафетно четене „Стара Загора чете своите поети” с избран стих или поетичен откъс; - Творческо ателие „Любими герои от любими книги”
- Театрална сцена на открито – ученически драматизации на откъси от избрани книги;
- От 12:30 часа Александър Чобанов (един от сценаристите на сериалите „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота“ и др.) представя дебютния си роман „Хлапета” и чете стихове на старозагорски поети с ученици от гимназиите и граждани.
- В 14:30 часа ще бъде представянето на младия автор Иван Раденков и романа му за деца „Книга за татковци”; - Акция „Роден на 23 април”.
-Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.
- Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.

На 23 април РИМ - Стара Загора се включва за 9-та поредна година в националната инициатива „Маратон на четенето”. От 12:00 до 16:00 ч. на Лапидариума в музея ще бъде отворен "Кът за четящите", където ще прозвучат стихове от старозагорски поети, биографии на старозагорски художници, спомени от близкото и далечно минало на нашия прекрасен град.

Беройци ще се включат в Маратона на четенето в книжарница "Приятели" в Стара Загора от 20 ч., а с това събитие ще бъдат закрити Националният поход на книгата и Маратонът на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.