На 23 април преди 450 години е роден великият Шекспир!

На днешната дата – 23 април, през 1564 година е роден великият Уилям Шекспир.

Според достигнали до наши биографични данни, той е починал на същия ден–23 април, през 1616 година.

Великият драматург е роден в градчето Стратфорд, разположено край реката Ейвън, недалеч от Лондон, днес истинско място за поклонничество не само на англичани, но и на милиони хора от цял свят.

Детството и ранните си младини Шекспир прекарва в родния си град. В епископиалните архиви са запазени оскъдни данни за младостта на поета – неясна отметка за брака му с осем години по-възрастната от него Ан Хатауей, от която Шекспир има две дъщери и един син. Макар че не е известно със сигурност кога точно Шекспир се е установил в Лондон, няма съмнение, че това е станало през втората половина на 80-те години на ХVІ век.

През 1599г. Шекспир е един от седмината съсобственици на прочутия лондонски театър „Планета“. След няколко години, изглежда, той прекратил актьорската си дейност, защото за последен път името му се споменава сред главните актьори в края на издаването на трагедията „Сеян“ от Бен Джонсън (1603).
Най-значителната част от наследството на Шекспир са неговите драми, 37 на брой. Шекспир е автор и на две поеми с класически сюжети. Първата от тях – „Венера и Адонис“, възпроизвежда една старогръцка (възприета и от римляните) легенда за любовта на богинята Венера към красивия младеж Адонис.

Славата на Шекспир като поет се дължи обаче не на поемите му, а на сонетите му- 154 на брой. Сонетите са написани във формата на т.нар. английски сонет. Той се състои от три четиристишия и едно завършващо двустишие.

 

Мисли и цитати от Шекспир:
Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.

Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.

Всяко безумие има своята логика.Времето върви различно за различните хора.

Всички влюбени се кълнат да изпълнят повече отколкото могат, но не изпълняват дори възможното.

По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно.

О, слабост, твойто име е жена!

Да обичаш – това означава да бъдеш направен от сълзи и въздишки, от пламък и вярност, докато станеш купчина пепел.