Евродепутат: Виждаме края на визите за САЩ и Канада

Взе ли правителството от парите на студентите, питат от реформаторския блок

Отпадането на визите за български граждани, които искат да пътуват в САЩ и Канада, е почти на финала си. Това каза в Бургас евродепутатът Светослав Малинов.

„Официалният ми отчет ще бъде в Информационния център на Европейския парламент в София, но реших, че трябва да се отчета първо тук”, добави Малинов, който е втори в листата на реформаторите за предстоящия евровот.

На пресконференцията присъства и другият кандидат от листата на реформаторите – студентът Дончо Златев. В залата бяха и лидерите на партиите от Реформаторския блок – зам.-председателят на СДС на национално ниво Костадин Марков, общинският председател на местните сини Константин Райков, председателят на ДСБ - Бургас Георги Митев и др.

„Почти виждам края на борбата ни за отпадането на визите за български граждани при пътуванията им в САЩ и Канада. Падането на визите ще стане в рамките на следващия Европарламент”, каза Малинов.

Той посочи, че нещото, за което никога няма да се съгласи с  българските социалисти,  е  за газопровода Южен поток, защото той е политически проект на Русия, който е вреден за България и Европа.

Другият кандидат за евродепутат от листата на реформаторите – Дончо Златев алармира за спиране на места на  европейската програма „Студентски практики”, към която има  засилен интерес от студенти, които искат  да карат платен стаж по специалността си.

„В Реформаторския блок получихме информация, че на места има предсрочно спиране на тази програма. Разбира се тя не е спряла официално, но боксува заради предварително съкращаване на догорените с университетите квоти. Програмата трябваше да бъде изчерпана финансово към края на учебната година, т.е. през лятото, а в началото на годината изведнъж започнаха опашки от студенти, които очакват потвърждение на техните практики, което разбира се се отлага, именно заради липсата  на повече средства. Имаме сигнал, че това  се дължи на решението на правителството да преразпредели част от заложените за студентите средства”, каза Златев.

По думите на Златев в момента тече проверка и, ако се окаже вярно, че правителството е взело от тези пари, за да покрие текущи разходи не само ще е незаконно, но може да бъде сезирана и Европейската комисия.