Общината иска повече реален контрол върху „Софийска вода”

Кметът Фандъкова се срещна с новия изпълнителен директор на дружеството

Настоявам за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор между Столична община и „Софийска вода“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с новия изпълнителен директор на дружеството Бруно Рош. Тя поиска още компанията да се ангажира с конкретен график за водене и завършване на преговорите.

В разговора с Рош кметът настоя с промяната на договора да се засили реалния контрол върху дейността на дружеството. Столична община ще изисква стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на обществените поръчки, които провежда дружеството. На второ място, определяне на санкции, които да са дължими от концесионера на общината при неизпълнение на договора. Към момента Столична община няма правомощия да налага санкции. И на трето място, предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация.

Пред новия изпълнителен директор Фандъкова напомни за задълженията на дружеството да възстановява навреме и качествено пътните настилки, както и да поддържа екипи в готовност за работа при аварийни ситуации.

След многократно настояване от страна на Фандъкова през 2013 г. дружеството публикува пълния текст на договора, сключен през 1999 г., а с решение на Столичния общински съвет беше създадена работна група, която да извърши предоговаряне на условия по договора.

На срещата присъства зам. председателят на СОС и председател на работната група, която проверява изпълнението на концесионния договор през 2013 г. Николай Стойнев, информира пресцентърът на Столичната община.