Ако искаме чиста вода - да си извадим главите от пясъка

От създаването си досега "Веолия Вода", компанията майка на "Софийска вода", е световен лидер в своята сфера

Като човек, който държи на това да бъде в течение на всичко пряко засягащо качеството му на живот, всекидневно черпя от всевъзможни източници на новини. Вчера разбрах, че фирма „Титан“ щяла да става част от „Софийска Вода“. И естествената реакция на други, които също по стечение на обстоятелствата се бяха информирали, беше да изразят гръмко своето възмущение. Конспиративните теории плъзнаха със страхотна сила. Нека обаче спрем да се самозаблуждаваме поне за миг и да погледнем ситуацията обективно.

Предвид опита на „Веолия Вода“ – компанията майка на „Софийска Вода“ - съмненията на столичани за качеството на водоснабдителните услуги, които получават, са неоснователни. „Веолия Вода“ е създадена през 1853 година, като оттогава досега тя е световният лидер в доставянето на питейна вода (на над 101 млн. души в световен мащаб), пречистването на отпадни води, рециклирането на промишлени води и всякакви иновации, целящи откриването на алтернативни източници на вода. Ценностите и мисията на компанията са красноречиви; освен значимостта на клиента и опазването на водните ресурси, „Веолия Вода“ инвестира и в правото на хора, пребиваващи в развиващи се държави, на достъп до чиста питейна вода и санитарни възли. С две думи, присъствието на „Веолия Вода“ в София е най-добрият възможен вариант за извършването на тази комунална услуга.

В края на краищата, добре ни е известно, че ВиК дружествата в останалите български градове са държавна собственост и като такива не блестят със завидни инвестиции, нововъведения, клиентско обслужване или хуманитарни идеи. Нужно е да отбележим, че въпреки намесата на частна компания – и то чужда такава – цената на водата в столичния град е сред най-ниските, а качеството й сред най-високите. Видимо е, че концесията за водата в София дава положителни резултати и със сигурност тези положителни резултати тепърва започват да се множат. Съотношението качество/цена е нечувано за територията на държавата ни, в която традиционно всичко на ниво е скандално скъпо.

Обратно към темата за евентуалното участие на фирма „Титан“ във водоснабдителното дружество и неговата работа... Лично аз, искрено се надявам слуховете да са истинни. Казвам, „надявам“ и „слухове“, понеже от това което прочетох, източниците на информацията са несериозни и неизвестни. Засега поне, конкретни имена не се споменават и можем само да гадаем дали подобни намерения съществуват изобщо. Иначе, „Титан“ се свързва със сметосъбирането в най-големия град в България. Помня какво беше положението в София преди „Титан“ да се заемат с тази дейност и да накарат нещата да потръгнат към по-добро. Тогава кофите преливаха, а гражданите на уж европейската и модерна столица подритваха отпадъци насред центъра. Предишните „сметосъбирачи“ бяха по-известни със съмнителни сделки на шестцифрени стойности, вместо с практичните и полезни решения за софийското население.

Аргументът, че „Титан“ не били компетентни в сферата на водоснабдяването не е лишен от смисъл. Лишено е от смисъл обаче да се вторачваме в това, което ни е трън в очите. „Веолия Вода“ разполага с над 100-годишен опит в това поле на изява, за нейна конкуренция би било несериозно да говорим. „Титан“ от своя страна са „нашенци“. Те са наясно с българската действителност, проблемите тук и възможните им решения. В този ред на мисли, на мен ми се струва повече от благоприятно „Титан“ да се заеме частично с управлнието на водата. Комбинацията на know-how на една френска фирма, доказала се години наред по целия свят, с уменията на една българска фирма, изпълняваща съвестно своите задължения ден след ден, е доста обещаваща. Нека спрем да се самозаблуждаваме и да бъдем обективни!