Стартира имунизационна седмица срещу морбили

За 2014г. у нас няма регистрирани случаи на болестта

От днес до 30 май се провежда имунизационна седмица срещу морбили под егидата на Световната здравна организация под девиза: "Ваксинирай за здравословно бъдеще: Знайте, проверете, защитете".

От началото на 2014 г. у нас няма регистрирани случаи на заболяване от морбили. През 2013 в България е имало 14 случая на заболяване от морбили, предимно сред деца от ромското население, които не са били имунизирани. Заболеваемостта от морбили у нас за миналата година е била 0,07 процента на 100 хиляди души.

Според данни на експерти от СЗО смъртните случаи от морбили в световен мащаб са били 122 000 през 2012 година или около 330 смъртни случая на ден и близо по 14 смъртни случая на час. От началото на новия век - повече от 1 милиард деца по света с висок риск са били имунизирани срещу болестта чрез кампания за масова ваксинация, като 145 милиона са били ваксинираните деца през 2012 година. За този период смъртните случаи по света са намалели с близо 78 на сто - от близо 562 хиляди през 2000 г. - до 122 хиляди през 2012 г., отчита докладът на СЗО.

Първият знак за морбили обикновено е високата температура, хрема, кашлица, зачервяване и сълзене на очите, малки бели петна във вътрешността на устата и други. Този период продължава от 4 до 8 дни, като след няколко дни обривът изригва по лицето и горната част на шията, достигайки в крайна сметка ръцете и краката. Обривът продължава 5-6 дни, след което изчезва.

Повечето смъртни случаи от морбили са причинени от усложнения, свързани с болестта. Усложненията са най-чести при децата на възраст под 5 години или на възрастни над 20 години. Най-сериозните усложнения са: слепота, енцефалит /подуване на мозъка/, тежка дехидратация, инфекции на ушите или тежки инфекции на дихателните пътища, предупреждават експертите на СЗО.