Руен в криза за спешна помощ, искат мобилни екипи да зимуват там

Зам.-кмет предлага законово да задължат лекари от Медицинския център да помагат на пациенти в риск

Община Руен е сред най-бедстващите в Бургаска област през зимния сезон, където хора на хемодиализа и в тежко състояние се транспротират от близки и роднини при нужда. Според заместник-кметът на най-отдалечената от областния център община, най-добрият вариант е със съдействието на държавата да се командироват през зимните месеци там поне 4 екипа от парамедици, които да регират при спешност, а през лятото да могат да работят в Слънчев бряг.

Той ще отправи предложението в писмен вид до кмета на Бургас - Димитър Николов и здравният министър д-р Таня Андреева. Друго предложение на общината е със закон да бъдат задължени медиците от Медицинския център в Руен да съдействат при кризисни ситуации, тъй като спешна помощ там няма.

"В моменат имаме само една линейка, която е в много лошо състояние и е на продължителен ремонт. Другата пък е много стара и не успява да вдигне повече от 50 км. в час. При случаи с тежко болни или пострадали обикновено ние си превозваме болните до Бургас, а същевременно Руен е най-отдаличената община", обясни заместник-кмета на Руен - Еиб Мустава.