Първа копка на Претоварна станция за общински отпадъци – Казанлък

Вредното въздействие върху околната среда се свежда до минимум, а такса смет ще се запази

„Община Казанлък ще бъде една от малкото общини в България, в която няма да се оказва никакво вредно въздействие върху околната среда, което ще се постигне  с изграждането на Претоварната станция за общински отпадъци, както и с изпълнението на проекта за реконструкция и модернизация на Градската пречиствателна станция за отпадни води – Казанлък. Това говори, че Община Казанлък работи мащабно в посока за чиста околна среда“, каза по време на първата копка на Претоварната станция за общински отпадъци ръководителят на Управляващия орган на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров.

Заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова той даде старт на строителните дейности.

Кметът Галина Стоянова също подчерта значението на този обект за свеждане до минимум на вредните въздействия върху околната среда и запазване на екологичното равновесие в района.

Претоварната станция в Казанлък е важна част от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора“, финансиран по ОП „Околна среда“. Бенефициент по проекта е Община Стара Загора с партньори 11 общини от областта и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците –Стара Загора.

Претоварната станция в Казанлък се намира близо до сега съществуващото депо. Тя ще се разполага върху 32 дка площ и ще има обособени три зони – приемна, производствена и складова. Тук ще се приемат твърдите битови отпадъци от общините Казанлък, Мъглиж и Павел баня. Те ще се компресират, след което ще се извозват до регионалното депо. Ще бъде изграден и Общински събирателен център, където гражданите могат да предават разделно събрани отпадъци като хартия, стъкло, пластмаса и др., както и пункт за предаване на едрогабаритни отпадъци като например стари мебели.

Строителните дейности включват изграждане на довеждаща инфраструктура, разширяване и реконструкция на съществуващия път, изграждане на нови участъци и заустване на пречистени отпадъчни води. Станцията ще има модерно оборудване.

След изграждане на обекта старото сметище ще бъде изведено от експлоатация и рекултивирано.

Целите, която се постигат с Претоварната станция за общински отпадъци-Казанлък е свеждане до нула на вредното въздействие върху околната среда, постигане на екологосъобразно третиране на отпадъците, намаляване на транспортните разходи в резултат на компресирането на отпадъците. Ефектът за населението е не само чиста околна среда, но и запазване размера на такса битови отпадъци за гражданите и юридическите лица в община Казанлък.

На церемонията по полагане на пръва копка присъстваха още Мария Христова, директор на РИОСВ –Стара Загора, Николай Златанов, председател на ОбС-Казанлък, представители на звеното за изпълнение на проекта от община Стара Загора, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, кметът на община Мъглиж Господин Господинов, заместник-кметът на община Гълъбово Пламен Бараков и представители на общините партньори на Казанлък по проекта, общински съветници от ОбС-Казанлък, заместник-кметовете на община Казанлък Даниела Коева, Петър Косев и Лилия Цонкова, гл. архитект Ивелин Недялков, представители на фирмата изпълнител и на строителния надзор, медии.