Кой ни следи в Интернет

Всеки потребител в даден момент се е притеснявал за това доколко и кой го следи в интернет. И въпреки че като цяло широката публика дава вид сякаш не се интересува много от тези въпроси, ако използвате интернет не само за забавление и сърфиране из интересни сайтове сигурно се интересувате от въпросите за сигурността на личните ви данни, пише digital.bg.
Вашият доставчик на интернет услуги (ISP) е вашата локална връзка към компютрите в световната мрежа, известна като интернет. Всяка заявка за отваряне на страница и всеки имейл, който изпращате пътува през рутерите на вашия интернет доставчик първо.
Ето защо, ако се притеснявате за това кой ви следи, трябва да сте сигурни, че именно вашия интернет доставчик е първият „заподозрян“, тъй като той има възможността да сканира вашите дейности и да записва всяка част от данните, които преминават през неговата система. Дали обаче това е нещо, от което трябва да се притесняваме?
От How Stuff Works ни предлагат поглед върху кой ни следи в интернет.

1. Интернет доставчика

Истината е, че въпреки че фирмата, която ви доставя интернет има възможността, следенето струва много пари, тъй като трябва да се съхранява всяко късче информация, а това е почти невъзможно и немислимо като усилие и инвестиция. Разбира се, ако има искане от полицейска служба, това може да се направи, тъй като тогава обектът на проследяване е конкретен.

2. Европейският съюз

Според сегашното законодателство, има нареждане на Европейската комисия да се записват данни за изпратените и получени имейли на потребителите за срок от две до четири години. Става въпрос не за съдържанието на самите съобщения, а за това от кого и за кого са те.

3. Рекламни компании

Това е все още най-горещата тема за потребителите в интернет, тъй като става въпрос за записване на „бисквитки“ в браузърите, с цел събиране на данни за поведението на хората и за това каква информация търсят те. Това е може би и най-досадният начин на следене, тъй като може да повлияе на резултатите, които получавате от онлайн услуги според вашите вкусове или местоположение.