Укрепиха Стария чинар

Около дървото ще бъдат монтирани осветление, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника

Членовете на Граждански клуб ЛИПА и десетки техни партньори и приятели дадоха своя принос в общоградското пролетно почистване в Стара Загора и придадоха приветлив вид на пространството около Стария чинар.

От повече от две години членовете на Граждански клуб ЛИПА полагат усилия за запазване на вековното дърво, което се намира в парк Бедечка. Благодарение на дарения на финансови средства, материали и безвъзмезден труд клоните на 700-годишното дърво са укрепени с масивни конструкции, ще бъде направена дезинфекцираща замазка и екологична запечатка на ствола, съобщи председателят на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов, който е и председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Една от целите на Клуба е да популяризира чинара, да го консервира и социализира. Районът около него ще се превърне в приятно място за отдих. Обособяването на кът за отдих с беседка в близост до чинара е едно от мероприятията за опазването на дървото и предотвратяване на вандалски действия срещу него. Около дървото ще бъдат монтирани осветление, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника.

Предходни инициативи за почистване на пространството около дървото и опазването му, организирани от членовете на Граждански клуб ЛИПА, имаше и през 2012 и 2013 г.