Отново чистим около Стария чинар

Пространството около Стария чинар става привлекателно място

Проектът за консервация и социализация на Стария чинар в Стара Загора ще бъде представен пред медиите от Граждански клуб ЛИПА по време на поредното почистване на пространството около вековното дърво на 26 април 2014 г. Това е поредната акция за почистване на пространството около дървото и опазването му.

Проектът предвижда: укрепване на ствола и короната на 700-годишното дърво; полагане на дезинфекцираща замазка и екологична запечатка на ствола. Около дървото ще бъдат монтирани осветление, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника. В района на чинара се изгражда кът за отдих.
От повече от две години членовете на Граждански клуб ЛИПА полагат усилия за запазване на Стария чинар.

Вековното дърво се намира в парк Бедечка и може да бъде приятно място за отдих на жителите и гостите на града. Обособяването на кът за отдих с беседка в близост до чинара е едно от мероприятията за опазването на дървото и предотвратяване на вандалски действия срещу него.

На 26 април от 10 до 12 часа членовете на Граждански клуб ЛИПА и техни партньори ще се включат в традиционното пролетно почистване на Стара Загора и ще придадат приветлив вид на пространството около Стария чинар.
Предходни инициативи за почистване на пространството около дървото и опазването му, организирани от членовете на Граждански клуб ЛИПА, имаше и през 2012 и 2013 г.