92 жертви на трудови злополуки за година

Животът

28-04-2014, 07:43

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Утре почитат загиналите при трудови злополуки

Всеки работен ден от домовете си излизат около 1000 души, които ще загинат на работното място, сочат мрачната статистика

Общо 2768 аварии и инциденти на работното място са станали през 2013 г. в България. Жертвите са 92. На Световния ден по безопасност и здраве при работа, който се чества по инициатива на Международната организация по труда всяка година, се почита паметта на загиналите работници. През миналата година трудовите злополуки у нас са намалели с 8.6% спрямо 2012 г., обаче смъртните случаи са се увеличили. През 2012 г. починалите по време на работа са с 10 по-малко, сочат данните на Националния осигурителен институт.
Статистиката на МОТ показва, че всеки работен ден от домовете си излизат около 1000 души, които ще загинат на работното си място. Между 250 и 300 милиона са трудовите злополуки в света всяка година. Голяма част от инцидентите обаче не се обявяват или не се признават за трудови злополуки, пояснява”Дневник”.

Главна инспекция по труда обяви по повод Световния ден на трудовата безопасност, че разработва проект "Превенция за безопасност и здраве при работа" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По план той ще е готов през месец май и ще може да се използва напълно безплатно от работодателите в 30 рискови икономически дейности за оценка на рисковете и прилагане на различни модели и добри практики за безопасност.