Сагата около лицензите на ЕРП-тата продължава*

ДКЕВР отново не се произнесе

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 12 май решението си за процедурата за отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество „Енерго-Про”, заради задълженията му към Националната електрическа компания, предаде Агенция “Фокус”.

По-рано регулаторът уважи желанието на дружествата ЧЕЗ и „EVN България Електроснабдяване” ЕАД (EVN EC) за отлагане на откритото заседание.

Тук не става въпрос за търговски спор, тук става въпрос за механизъм, опрделен от държавната комисия на лицензиантите. Не става въпрос за търговски спор. Ние не сме граждански съд, ние сме държавна комисия. Това каза пред журналисти председателят на регулатора Боян Боев.

На въпрос дали започналите преговори между НЕК и ЕРП-тата не обезмисля процедурата, започната от ДКЕВР, той отговори: "Аз бих се радвал да успеят да ги уредят. Въпросът е чисто търговски, в случая дали могат да постигнат някакво споразумение, на самата процедура".

На въпрос - дали, ако електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания постигнат споразумени, това ще доведе до прекратяване на процедурата Боев каза: "Ще разберем, ако те се разберат, тогава ще ви кажа".

Отнемането на лицензите на трите електроснабдителни дружества беше разгледано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за втори път този месец.

Процедурата бе започната, тъй като бе обявено, че дружествата дължат около 350 млн. лева на Националната електрическа компания, за които е сезирана и прокуратурата. В същото време дружествата имат вземания от НЕК за зелена енергия, припомня Дарик радио.

Първото заседание бе отложено, след като националната компания бе представила нови доказателства, а от регулаторния орган ги предоставиха на дружествата, за да се запознаят и евентуално да възразят срещу тях. В този период от ЧЕЗ поискаха преговори за уреждане на търговските спорове, а малко по-късно примерът им бе последват от ЕВН.

Малко след началото на процедурата трите ЕРП-та поискаха драстично увеличение на тока.

Вече две от електроснабдителните дружества направиха постъпки за преговори с НЕК за дължимите пари. Първи бяха от ЧЕЗ, а след това от ЕВН.

*Информацията е допълнена в 12.30 ч.