ЕРП-тата трябва да се разплатят с НЕК

Държавата препоръчва на енерго- разпределителните предприятия да уредят финансовите си взаимоотношения с Националната електрическа компания

Това обяви заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов, цитиран от БНР. Той разкри какви са новите доказателства, станали причина за отлагане на решението за лицензите: 

Това са описани фактури и начините как са правени прихващанията в тоя период, за който върви спор. Уговорката е - за 28-и е насрочено ново заседание на регулатора, да се запознаят и да си представят писмени становища. Аз казах, че подходът на ЧЕЗ е показателен и би следвало да се вразумят и останалите. И аз считам, че това ще бъде пътят и така ще приключи казусът. 

В момента продължават техническите работи по проекта „Южен поток", обяви Айолов. Той не коментира информацията за промени в трасето на газопровода, като три от четирите тръби да преминат през Крим. 

По повод твърденията, че Евросъюзът обмисля замразяване на проекта "Южен поток" като санкция срещу Русия, заместник-министърът посочи:

След като се появиха тези съобщения за замразяване на проекта, говорителката на комисар Йотингер каза, че няма такова нещо и разговорите продължават между ЕК, в лицето на комисар Йотингер, и неговия екип с Русия. Последната среща, която е проведена, това е на 13-и и 14-и март в Москва, след което имаше сбирка на държавите, които упълномощиха комисар Йотингер и това е правилният път - не всеки да води разговори, а чрез ЕК да се проведат разговори с Русия. Така че засега такава тенденция няма. 
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен