10 реплики, които никога няма да забравите, че сте казали

Поуката? Подбирайте думите си, дори когато сте ядосан

Всички знаем, че думите нараняват. За съжаление, рано или късно всеки от нас наранява някой свой близък с непремислена реплика. В следващите няколко реда ви предлагаме да се запознаете с краткия списък на нещата, които никога няма да забравите, че сте казали. Селекцията е направена от екипа на сайта Living.msn.com.

“Казвал ли съм ти как веднъж аз и човекът Х се къпахме в реката голи”? – Тази на пръв поглед невинна фраза може да наранява. Много сериозно! Особено, ако я разкажете на настоящия си съпруг/съпруга. В този случай партньорът ви напълно справедливо може да реши, че все още изпитвате чувства към този човек Х.

„Знаеш ли колко много бели косми имаш”? – тази реплика определено може да нарани партньорът ви. Според експертите важно е да показвате на съпруга си, че все още го обичате и го намирате за красив. Особено предвид факта, че повечето мъже намират остаряването за тежко преживяване.

„Знам, че се чувстваш нещастен/тна” – ако сте достигнали тежък момент в брака ви и използвате неподходящ тон, това изказване определено може да прозвучи сякаш се опитвате да се изкарате мъченик.

„Загуби ли се искрата между нас”? – ако чуете този въпрос, определено може да си помислите, че бракът/връзката ви не върви. Ако това наистина е така, избягвайте подобни общи изказвания. Експертите съветват да обърнете внимание на проблема и да се постараете да го разрешите.

„Сексуалният ни живот е удобен” – думи като удобен, топъл, комфортен и др. определено не са сред най-добрите афродизиаци. Ако искате да кажете, че се чувствате добре с партньора си, по-добре използвайте прилагателни като горещ, изключително невероятен или толкова страхотен, че за момент ослепявам. По този начин със сигурност ще знаете, че нещата вървят.

„Нямам идея кой/я съм аз” – това определено е реплика, която никой не би желал да чуе. Най-малкото, защото сте прекарал последните 5-10 години с този човек, опитвайки се да го опознаете, а очевидно сте далече от истината. Ако наистина имате проблем, обяснете какво ви тормози – например фактът, че той не оценява новата ви работа или пък не можете да решите как да прекарате уикенда.

„Нека си го признаем – нещата оттук насетне само ще се влошават” - избягвайте това изказване, дори на шега. Особено ако партньорът ви не се смее, щом го чуе.

„Майка ми мисли, че трябва да си намериш нова работа” - чувството, че партньорът ви говори зад гърба ви е крайно неприятно. Ако искате партньорът ви да си намери по-добра работа, кажете му го. Експертите съветват да избягвате като цяло външаната намеса в отношенията.

Щом децата са щастливи...” - подобно изказване звучи сякаш не се интересувате от партньора си и това, което той/тя има да каже. А и сякаш съпругът ви няма думата в решаването на съдбата на семейството.

Понякога се чувствам сякаш ме ограничаваш да постигна потенциала си”  - понякога да чуеш нещо такова може да бъде физически болезнено. Най-малкото, защото всеки в двойката трябва да изважда на бял свят най-доброто от партньора си. Поуката? Мерете си думите, дори когато сте ядосани.