Петър Делчев тръгва с каяк от Бургас до Грузия без спиране

Архив Бургас

29-04-2014, 13:39

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българин се готви за Гинес, прави околосветско пътешествие

Той ще измине 1200 км за 25 дни

Писателят Петър Делчев тръгва на експедиция за самотно пресичане на Черно море с каяк. Той ще измине 1200 км без спиране на брега, а приключението започва на 10 юли. Маршрутът следва линията между най-западната и най-източната точка на Черно море – градовете Бургас в България и Кобулети в Грузия.

Лодката е специално направена за експедицията. Писателят сам е конструирал и изработил брезентовия каяк, който е дълъг 5,80 м, широк 60 см и е изцяло от екологични материали. Лодката на Петър Делчев тежи само 35 килограма, но натоварена ще бъде с водоизместване над четвърт тон, съобщава vesti.bg. Самият писател е висок 190 см и тежи 110 кг, но освен него, каякът трябва да носи и всичко необходимо за оцеляване 25 дни в морето. Външна помощ се предвижда само при аварийни ситуации.

Петър Делчев е женен, баща на две деца. На шега споделя, че е замислил експедицията още в миналия век, но е чакал технологиите да настигнат идеите му. Писателят е с над 20 години опит в екстремните спортове – занимавал се с каякинг, алпинизъм, ветроходство и спелеология.

От борда на каяка писателят ще хвърли само 10 бутилки с писма. В тях на езика на народите, които живеят около Черно море, ще има послание да опазваме и да се грижим за синьото богатство.

За приключенията си в морето Петър Делчев ще напише книга, озаглавена „Следи по водата”.

Каякът на Петър Делчев ще е оборудван с истински технологични чудеса и от него ще може да се предава картина и звук на живо. Сателитен телефон и GPS ще се грижат писателят да не губи посоката и връзка с брега, а през интернет ще има достъп както до пощата си, така и до изключително важната точна метеорологична прогноза. Необходимата енергия за комуникациите и HD камерата ще бъде осигурявана от фотосоларен панел с мощност 26W. Приключенецът ще гребе по 14 часа на ден, разпределени на 4 цикъла по 3 и половина часа гребане и 30 минути почивка. През нощта ще спи на „надуваема палатка”, която сутрин ще прибира на борда на каяка.

Писателят ще си произвежда вода за пиене от морска вода по метода на обратната осмоза.

Храната ще е лиофилизирана - от т.нар вид „за космонавти”, приозводство на Института по криобиология и хранителни технологии към БАН. Цялото количество за 25 дни трябва да тежи под 10 килограма, а пътешественикът е изчислил, че на ден ще са му необходими между 8000 и 10 000 Kcal. Морската поговорка гласи, че всяка беда в морето има корен на брега. Затова Петър Делчев обмисля и внимателно планира всеки детайл от експедицията.