Денят на свобода от правителството - 30 април

От утре започваме да работим за себе си

До днес работим за правителството, т.е. ще изплатим данъците си за държавата.

Датата е фигуративна и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата. В България наричаме този ден - Ден на свобода от правителството, по-света е известен като Tax Freedom Day. След 30 април започваме да работим за себе си.

Най-много дни през 2014 г. сме отделили, за да попълним приходите от ДДС – 36 дни. За приходите от акцизи - 19 дни. За осигуровките - 27 дни , а 19 дни сме работили за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци сме попълнили за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни сме работили, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци са ни коствали 3 дена.

В България Денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

От 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме „дни за отработване", поясняват от Института за пазарна

икономика.

През 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2014г. Следователно през годината са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.

През настоящата година денят на свобода от правителството се пада точно преди Деня на труда, 1 май – традиционно неработен ден, сочат от Института за пазарна икономика.