5 навика в общуването, с които дразните събеседника си

Вижте какво не трябва да правите, когато говорите с някого

Общуването с хора не е чак толкова лесна работа. Можете много да спечелите, ако знаете как да го правите и съответно да загубите, ако не знаете.


Прекалено много говорите – няма лошо да имате ентусиазъм да обсъждате всякакви теми, но знаете, че всичко прекалено е вредно. Така е и с говоренето. Има огромна опасност да досадите, дори и да говорите само умни неща. А и нека бъдем честни – когато говорите толкова много, шансът да кажете някоя глупост нараства значително.


Прекалено много мълчите – другата крайност, която също едва ли е приятна на някого. Най-малкото ще накарате събеседника си да се почувства неловко. Никой не обича да говори на стената, така че проявявайте поне малко активност. Иначе на човекът ще му стане досадно и шансът да не се види повече с вас е голям.


Използвате много чуждици – напоследък е модерно в българския да се вкарват много думи от английски, но ако прекалите, рискувате да не се харесате на тези около вас. Може да ви сметнат за надут. Не казваме да не ползвате думите изобщо, но все пак нека бъде умерено. Не е чак толкова фешън нон стоп да ъплоудвате, даунлоудвате, атачвате, лайквате и т.н.


Твърде много жестикулирате – няма лошо да сте емоционален, но ако непрекъснато ръкомахате, ще досадите. Също ваши и ако си пипате косата, носа и т.н. Бъдете по-умерен с жестовете.


Разсеяни сте – никой не обича докато говори другият да гледа в една точка. Слушайте събеседника си, проявявайте интерес към него. Защото иначе вашето отекчение ще се предаде и върху него и няма да се получат изобщо нещата.