Доказано: Доброволният труд удължавал живота

Животът

01-05-2014, 11:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност

Седем години повече живеели хората, които помагат на другите

Доброволният труд в полза на хората и обществото удължавал живота със седем години. Тази на пръв поглед наивна теория е вече доказана след 30 години опити и наблюдения. Това твърдят учени от Калифорнийския университет, които са посветили повече от деситилетие на твърдението.

Първоначално то е било изследвано от група немски учени, които след наблюдения на повече от 500 души, различни групи са стигнали до заключението, че услугите в помощ на хората, работа, която е извършена доброволно, без заплащане и без страх от последващи наказания или със задължителен характер, води до по-качествен живот на хората. Най-общо удовлетворението и усещането за значимост водят до повече спокойствие и усещане за пълнота, давали увереност.

Всичко това пък от своя страна осигурявало качествен сън, добро самочувствие и естествен порив за гриж и за самия себе си.

Доброволният труд, в полза на другите също така създавал предпоставки за едно по-здраво общество, твърдят британците, които също като германци и австрийци, имат дългогодишен опит в подобни проучвания, но и в държавни инициативи, стимулиращи благотворителната работа. Не ставало дума обаче само за дарения, но най-вече за възпитаване в грижа за обществото на младите хора и учениците. Програмите, които са въведени имали за цел да насочат именно тях към възпитание в грижа и отговорност към обществото и хората.

Няма по-подходящ ден от 1 май да се поздравим с поговорката "трудът краси човека", която явно има далеч по-дълбок смисъл от общоприетия.