Джипита лекуват хора с илачи за коне и крави

Срещу хемороиди изписват мазило за виме, против косопад - за растеж на овча вълна

Семейни лекари у нас масово препоръчват на пациентите си да се церят с лекарства за животни. С ветеринарни лекарства хората лекуват всичко ­ от разтегленото си сухожилие, артрит, дискова херния до хрема, екземи и дори косопад, показа репортерска проверка.Причините да се прибягва до конските лекарства са няколко. Едни го правят защото по-силните ветеринарни лекарства често имат имат безотказен ефект, без обаче да се взема предвид дозировката и концентрацията на препарата. Лекарствата за животни също така не са тествани върху хора и не се знае как действат при тях, коментира магистър-фармацевт. Друга причина за използване на ветеринарните лекарства е и по-ниската им цена, пише Блиц, цитирайки в. Монитор.
Преди време професионалният шофьор Стоимен Йорданов внезапно получил външни хемороиди, които през пролетта се обострили и започнали да кървят и да го болят. Той отишъл при своя личен лекар, който му написал рецепта за болкоуспокояващо, което да приема през устата и за крем, с който да маже хемороидите.
“Изписвам ти тези неща, но ако не ти помогнат, ще ти кажа нещо, което със сигурност ще те спаси от хемороидите. Само че него няма как да ти го изпиша, защото то не е лекарство за хора, а за животни. То е едно кремче за лекуване на възпалени кравешки вимета, във ветеринарните аптеки го знаят. Ще им кажеш за какво ти трябва и те ще се сетят за кой крем става въпрос”, обяснил докторът. Учуден Стоимен отишъл в първата ветеринарна аптека, където от раз “стоплили” за кой препарат става въпрос.
“О, това е антифлегмин. Не сте първият, дето го търси. Доста го купуват, защото наистина помага. Не е отровен и опасен за хората, не се притеснявайте”, успокоили го в аптеката.
Проверка в някои от ветеринарните аптеки показа, че действително хората пазаруват от тях медикаменти за животни, с които да церят собствените си болежки. Сред най-търсените илачи било камфоровото масло за коне и едър рогат добитък – камфор силицилат, с които хората мажели разтегленото си сухожилие, използвали го за лечение при артрит, дискова херния, както и за отпушване на носа при хрема.
Прахчета за лечение на остри бактериални инфекции при канарчета и папагали, се използвали за лечение на трудно зарастващи рани от изгаряния. Кремът за лечение на животински екземи имаверол пък хората използвали за лечение на гъбичките на краката си, макар на опаковката изрично да си пише, че е предназначен за коне, говеда и кучета и е само за ветеринарна употреба.
Препаратът тривитаминол, предназначен за стимулиране на растежа на овчата вълна пък се използвал от мъжете срещу оплешивяване. Продавачите във ветеринарните аптеки споделят, че хората, които купували животински лекарства за човешки заболявания, съвсем не били от малцинствата или малограмотни, а точно обратното.