Близо 3000 днес в дома на зелениката в Странджа

Всички квартири и къщи за гости в пограничната община заети

Повече от 3000 души се събират днес в Странджа планина за да тръгнат по пътя на зелениката. Любителите на еко фестивала били заели и отворените къщи и за гости и квартири в малките черноморски селища в непосредствена близост до планината, сред тях и тази година има много чужденци, предимно от европейските страни и руснаци.

От ПП "СТранджа" пък информираха, че в района на община Малко Търново базите от къщи със стаи под наем били 100% заети от вчера.

"Фестивалът на зелениката" се провежда за 12 пореден път в местността Чардака село Стоилово. По време на него се представят ритуали, пазени още от онези времена, които припомнят на днешното ни модерно общество, че там, в сърцето на най-мистичната планина в България, наследниците на древните тракийци са готови да приемат всеки, отворил душата си за духовни преживявания и себепознание.

Според местните хора обаче много от туристите пристигали по-скоро заради тайните, пазени около гробницата на богията Бастет, където на 4 май е се очаква да се наблюдава свръхестествено явление.

Любителите на природата и народните ценности все пак традиционно пристигат в пограничния район заради възможността да се докоснат до древните обичаи и да станат част от ритуала, свързан с растенията в тази местност.