Проверяват дали бегълците от затвора са имали помагачи

Има образувано досъдебно производство и искаме да оставим полицията да си върши работата по версиите, по които работим. Поради тази причина умишлено няма да ги коментираме на този етап, каза Ангелов след среща в министерството между вицепремиера Зинаида Златанова, шефа на затворите Росен Желязков и шефа на Софийския затвор Петър Кръстев

Информацията, която се изнася относно прокопани тунели, е в сферата на Граф Монте Кристо. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов за двамата избягали престъпници от Централния софийски затвор.

Бегълците са Николай Кръстев Николов от Брезник и Хосе Луис Гевара Мартинез, гватемалски гражданин. Българинът изтърпява 20-годишна присъда за убийство, а гватемалският гражданин е подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Двамата са осъществили бягство на 30 април и са обявени за общонационално издирване, съобщава Дарик.

„Има пропуски, които по време на съвещанието при министър Златанова бяха дискутирани и коментирани. Набелязаха се мерки за бъдещата работа, за подобряване на контрола на охраната, както и за обучението на надзорно-охранителния състав”, подчерта Ангелов.

Зам.-министърът бе категоричен, че по случая се работи много сериозни и освен досъдебното производство е образувана и вътрешна проверка, която има за цел да установи дали двамата избягали затворници са имали вътрешни помагачи, допълва БГНЕС.

„Ако има такива помагачи, ще бъдем много жестоки”, обеща той и гарантира, че те ще понесат съответното дисциплинарно наказание или наказателна отговорност при доказване на съпричастност. На този етап обаче не може да бъде казано дали такива е имало, посочи Ангелов.

Двамата са избягали към 17.30 ч., а за тяхното бягство в затвора разбират по време на вечерната проверка в 20.30 ч., потвърди той. Затворниците са работили като парнаджии в парното отделение на затвора, което е позволено от закона, уточни той.

Николай Николов и Хосе Луис Гевара Мартинез са спели и работели в парното отделение, призна Ангелов. Апаратурата е на високо налягане и изисква непрекъснато около нея да има човек, обясни зам.-министърът. „След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им”, призна той, като в момента тече и проверка на основанието.

Илия Ангелов призна, че все още не може да бъде казано дали двамата избягали са имали контакт помежду си и тепърва ще стават ясни повече подробности. Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а гватемалският гражданин от 2013 г., обясни директорът на Софийския затвор Петър Кръстев. Той потвърди, че непрекъснатият режим на работа на апаратурата е изисквал непрекъснато наблюдение, поради което двамата работници спят в парниковите отделения.

На въпрос дали въпросните отделения разполагат с тайни коридори, вентилационни шахти или други места, от които има възможност двамата да се измъкнат, Кръстев отвърна, че проверките продължават.