Любовта променя тялото

Влюбените страдат от безсъние – научно доказан факт

Навярно и сами усещате някои от промените в тялото си, когато се влюбите. Но не говорим само за напористите пеперуди, които гъделичкат стомаха ви всеки път, когато видите своя любим. Ето кои са другите промени в тялото ви, причинени от любовта.

Според проучване на сп. „Сексуална медицина“ влюбването активира около 12 зони от мозъка, в резултат на което, ако не вие, то тялото ви усеща в рамките на 15 секунди, че сте силно привлечени от човека до вас. А любовта е най-силно осезаема за носа ви, тъй като обонянието ви става особено изострено, когато стоите до човека, в когото сте влюбени.

Несъмнено любовта кара хормоните ви да бушуват, което, от една страна, кара сърцето ви да прескача от вълнение, в резултата от освобождаването на адреналин, а в други, сърдечният ви ритъм силно се забавя. Така че не е случаен изразът „разбито сърце“, когато в едно изречение говорим едновременно за любов и раздяла.

А тъй като любовта активизира кръвообръщението, всички влюбени до уши хора се изчервяват. И колкото и да се опитвате, няма как да скриете зачервените ви като светофар бузи, които са като неонов надпис „Обичам те!“

Също заради бушуваща кръв във вените ви и повишената телесна температура, жертвите на любовта страдат и от потни длани.

Любовта е най-силното болкоуспокоително и ефективен антидепресант заради високите нива на ендорфин. Тя неутрализира рецепторите за болка в тялото ви, а светът наистина ви се вижда розов без какъвто и да е намек за депресия. Парадоксалното, обаче, е в каква депресия може да изпаднете и колко силно може да ви боли от любовта.

Влюбените страдат от безсъние – научно доказан факт. А и как да ви хване сън, като мозъкът ви работи на пълни обороти, мислейки си за Него и колко далеч е от вас. А, когато за пръв път споделяте едно легло през нощта... как да заспите, когато той е на милиметри от вас.

Забелязали ли ли сте колко разсеяни и любвеобилни стават изведнъж влюбените хора? Това е просто един от ефектите на любовта и високите нива на окситоцин (т.нар. любовен хормон). Така че се пригответе редовно да забравянето ключовете, телефона, мястото, закъдето сте тръгнали, главата си, а на работа да ви мъмрят, че въобще не сте фокусирани, организирани и нищо не вършите, докато вашата реакция е пълен непукизъм с широка усмивка.

Любовта може да отключи тъмната част от вашето същество, за която въобще не сте подозирали. Става въпрос за онези моменти, в  които ви се иска да удушите колежката, с която половинката ви говори, например.Не е изключено да станете ревниви, злобни, да започнете да се сърдите за щяло и нещяло, да се тръшкате и мрънкате, да правите фасони, да преигравате, да държите сметка за всичко и тем подобни.

Влюбените жени говорят по-високо от обикновено, а влюбените мъже пък са склонни да намалят децибелите.

Любовта кара мозъка ви да отделя повече допамин, което е причината да се държите така сякаш сте на 6 кафета, 3 енергийни напитки и сте склонни да изпълнявате всякакви команди от сорта на „Донеси“, като някоя послушно кученце,  по всяко време на денонощието. Или иначе казано, правите всичко в името на любовта.

Източник: rozali.com