Шефът на СЕМ скочи на порното

Трябва да се намерят регламенти, призова Георги Лозанов

"Фалшива патетика е да се спре и да се забрани порното, но трябва да се намерят регламенти, които да го правят достъпно в един по-културен и щадящ човешките права начин.

Децата трябва да бъдат пазени, а възрастните - да бъдат оставени свободни на своите желания", заяви председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов в предаването "Пуснете водата" по TV7. По думите му е нужно и осъвременяване на законодателството ни в тази област, защото в момента се преследва нещо, което не само, че се разпространява свободно, но е и трудно да бъде криминализирано в съвременния свят.
"Трябва да дадем и по-работещо определение на порнографията, защото всички знаем какво е, но когато трябва да дадем определение, се оказва, че говорим за различни неща", отбеляза Лозанов и даде тон със своето определение:
"Порнографията има всекидневна визия и нямаш нужда от особени доказателства, за да я разпознаеш. Тя е показване на сексуални отношения в тяхната непосредствена, буквална физическа видимост и толкова. Самите сюжети са подигравка със сюжети. Това принадлежи изцяло на телесното. Изкуството има далечни измерения и ако можем да обвържеш сексуалното и еротичното с тях, то няма как да е порнография."
Председателят на СЕМ има свое обяснение за интереса към голотата в най-непосредствения й вид и за надничането в личния свят на хората изобщо, което в крайна сметка отново води до секса. Според него това е единствената ни утеха, че телесността не е само наша индивидуална участ, а обща съдба.