Пускат лодките по езерото Вая до две седмици

На еко зоната вече са изградени 4 пристана с подвижна част във водата

Бургас е разположен не само на море, но е заобиколен и от три езера. От няколко години общината започва да предоставя различни услуги за отмора и приятно изкарване на свободното време, така че да се използва пълноценно природните богатства – езерата. След като миналата година бяха изградени изгледни площадки и плаващи понтони за наблюдение и риболов от тази година ще се предлага и разходка с лодка по езерото Вая.

Това съобщи по радио „Фокус” - Бургас Живко Иванов, управител на общинско предприятие „Спортни имоти”. „Вече има решение на Общински съвет. Взехме това решение, защото искахме да предоставим на гражданите и гостите на града нещо по-различно и да дадем връзка на града със съществуващите езера, което е нещо уникално за нашия град. Правим подготовка за стартирането на тази услуга и се надявам в рамките на следващите две седмици да сме напълно готови. Набираме и персонал, който да има някакъв опит. Поканили сме да участват бивши състезатели по гребане. Ще осигурим средства за безопасност и вече сме закупили спасителни жилетки с различни размери”, каза Иванов.

Ще бъде определена зона в която лодките ще могат да движат, а не на цялото езеро. Тя ще бъде обозначена с плаващи шамандури. Привлекателната еко зона на езерото Вая вече се радва на огромен интерес както сред запалените по риболова, така и сред любителите на орнитоложкия туризъм. На еко зона Вая са изградени 4 пристана и те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега.

Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие. През зимата плаващите понтони в езерото Вая се прибират, а в момента се поставят на определените за това места, каза още Иванов. Предвидено е на езерото да има охрана, осветление, поставят се и указателни табели.