25 храни за отслабване

Най-добрите средства за потискане на апетита

За онези от вас, които искат да отслабнат, но не желаят да се откажат от средствата за потискане на апетита, има добри новини. Хранете се просто разумно с това, което природата ви предлага!

Лют червен пипер, табаско, бадеми, яйца или салата – природата предоставя на разположение много здравословни продукти, които улесняват свалянето на килограми.

Pudriera.bg публикува най-добрите 25 храни за потискане на апетита.

1. Бадеми

М... бадеми! Те са не само богат източник на антиоксиданти, витамин Е и магнезий. Едно проучване на "Obesity Society Annual Scientific Meeting" от 2006 г. е показало като резултат, че бадемите дават чувство на ситост и по този начин са най-доброто средство за потискане на апетита.

2. Кафе

Кафето не само е приятно за много от нас, но и потиска апетита ни! Тайната: Кофеинът заедно с антиоксидантите стопира глада за сладко. Не препятствайте това позитивно въздействие върху теглото като използвате твърде много захар или мляко.

3. Джинджифил

В смути или в индийско ястие, джинджифилът стимулира тялото, доставя енергия и подобрява храносмилането. Съвсем между другото рядко оставя чувство на глад.

4. Авокадо

Високо съдържание на фибри и голямо количество на прости ненаситени мастни киселини, които въздействат положително върху сърцето – това са досегашните предимства при насладата от авокадо. Диетолозите са открили, че съдържащите се в авокадото мастни киселини създават чувство на ситост в стомаха. Така отслабването е и удоволствие!

5. Лют червен пипер

Яжте люто и отслабнете! Актуалните проучвания показват, че само една чаена лъжичка лют червен пипер е необходима, за да задейства метаболизма на високи обороти и килограмите да започнат да се топят. Онези, които обичат да ядат люто могат да изгарят по този начин цели 10 калории на хранене. А онези, които рядко ядат люто, дори 60 калории.

6. Ябълки

Червени, кръгли, здравословни! Ябълките са идеални за потискане на апетита. Те са вкусни, трябва да дъвчем повече, когато им се наслаждаваме. При това тялото ни разпуска и може да установи, че вече не е гладно. Фибрите и пектина в тях се грижат освен това за чувство на ситост. Също така ябълките имат влияние върху енергийните ни нива и регулират кръвната захар.

7. Яйца

Правете си по-често закуска с яйца! Защото яйцата са едни от най-добрите средства за потискане на апетита. Проучванията показват, че яденето на едно или две яйца на закуска засищат толкова, колкото и един геврек при равно количество калории.

8. Вода

Това изобщо не е новост: 1-2 чаши вода преди всяко хранене въздействат позитивно върху теглото ни. Приемаме между 75 и 90 калории по-малко, ако преди ядене пием вода. Ако атаката на глада е много силена, спокойно изпийте първо 2 чаши вода, напълвайки по този начин стомаха и след това хапнете шоколад.

9. Сладки картофи

Сладките картофи са не само пълни с витамин А и С. Те съдържат освен това определен тип сила, която се грижи за това да се чувстваме по-дълго време сити.

10. Умебоши

Тези японски плодове често се посочват като сливи. Ботанически по-скоро спадат към кайсиите.

11. Вегетарианска супа

Базираната на бульон вегетарианска супа е подходяща за облекчаващо глада предястие или като основно ястие.

12. Черен шоколад

Ако някой иска да отслабне, но не може да устои на шоколада, има страхотна новина! Не трябва да се отказвате от удоволствието, а просто преминете на тъмен шоколад с най-малко 70% какаово съдържание. Едно малко парченце от тъмния вариант е достатъчно да спре глада за сладко – това се дължи на горчивите вещества, които съдържа стопроцентовото какао. Освен това съдържащата се в него стеаринова киселина се грижи за това, чувството на ситост да държи по-дълго време. А за онези, за които черният шоколад е прекалено горчив, имаме следния съвет: пийте кафе докато ядете черен шоколад. Така сладостта на шоколада ще излезе на преден план.

13. Тофу

Предпочитаната предимно от вегетарианците храна е богата на протеини. Тя не само потиска апетита, а подмомага всяка диета. За всичко, които до сега не са се доверили на тофуто: нарежете няколко кубчета тофу и ги добавете към салатата си.

14. Уасаби

Малко, но охо! Сушито е цяла изненада. Ако сме много гладни, ни изглежда доста малко, но само две хапки са достатъчни да ни заситят. На какво се дължи това? Преди всичко на уасаби, което е добавка към сушито. Лютото уасаби потиска апетита и по естествен начин успокоява възпаленията в организма.

15. Зелен чай

Не обичате кафе, а да пиете само вода е скучно? Тогава пийте зелен чай! Диетолозите казват, че чрез катехините, които съдържа зеленият чай се възпрепятства натрупването на глюкоза в мастните ни клетки. В крайна сметка това се отразява добре на нивата на кръвна захар. А когато те са стабилни, не изпитваме глад.

16. Овесена каша

Овесената каша е богата на въглехидрати, които ни държат сити за дълго време. Защо? Тялото произвежда хормона грелин в стомашната лигавица, а той от своя страна събужда апетита. Ако той се потисне, няма атаки на глад.

17. Зеленчуков сок

Зеленчуковият сок е енергиен пакет. Не само че е здравословен, но и ни помага да си спестим около 135 калории по време на хранене. Как? Просто изпийте зеленчуковия си сок преди ядене и готово! Важно: Внимавайте зеленчуковите сокове да са с ниско съдържание на натрий, за да се избегнат подуванията.

18. Зелени листни зеленчуци

Незаменимо! От зеле до спанак – зелените листни зеленчуци са много хранителни и засищат за часове.

19. Сьомга

Рибата трябва да присъства на всяка трапеза! Например сьомгата, която е богата на Омега-3 мастни киселини, увеличава производството на хормона лептин. Той е отговорен за потискането на апетита. Ако не обичате сьомга, може да вземете риба тон или херинга.

20. Канела

Пиете ли кафе с удоволствие? Или закусвате ли с охота овесена каша или мюсли? Тогава е за препоръчване да си поръсвате малко канела. Подправката намалява нивата на кръвната захар подобно на джинджифила, а също така намалява апетита!

21. Обезмаслено мляко

Познат ли ви е глада, причинен от ПМС? За всички, които страдат от ПМС има съвет. Започнете две седмици преди началото на цикъла да пиете обезмаслено мляко. Учените са установили, че обезмасленото мляко намалява желанието за нездравословната храна (junk food). Пийте по една чаша обезмаслено мляко на ден и ще си спестите депресиращите стойности на кантара.

22. Люти сосове

Колкото по-люто, толкова по-добре! Табаско или друг лют сос са перфектните средства за потискане на апетита. Бурито, супа или каша с една лъжица табаско ще накарат килограмите да намалеят. 

23. Ленено семе

Лененото семе потиска апетита със своя здравословен микс от фибри и есенциални мастни киселини. То е перфектно допълнение към кисело мляко, смути или салата.

24. Салата

С една малка купичка салата преди основното ястие, ще залъжете глада. Това количество е достатъчно да сигнализира на мозъка, че храната и калориите са доставени. И съвсем скоро гладът изчезва!

25. Пшеничен протеин

Богатата на протеини хране не напразно е толкова популярна – протеините потискат апетита. Преди всичко пшеничният протеин е ефикасно средство срещу атаките на глад. Нови научни резултати показват, че чрез течния прием на пшеничен протеин се приемат значително по-малко калории.