Пушенето не помага на отслабването!

Намалява способността на рецепторите да възприемат захарта и мазнините

Много хора вярват, че пушенето им помага да отслабнат, защото убива апетита им. Всъщност това не е точно така. Ново изследване показва, че страстните пушачи нямат толкова изострени рецептори и не усещат толкова силно захарите и мазното. Това може да ги накара да поемат по-голямо количество от тези храни и естествено да доведе до тяхното напълняване.

Учени са изследвали четири групи жени на възраст между 21 и 41 години, карайки ги да опитат различни по състав (на захар и мазнини) ванилови пудинги, като те трябвало да опишат кои според тях са най-сладки и по-мазни.

Групите са били от затлъстели пушачки, затлъстели непушачки, пушачки с нормално тегло и непушачки с нормално тегло.

„По-пълните пушачки усетиха пудингите като по-малко сладки и наситени с мазнини“, сподели д-р Пепино от медицинския университет на Вашингтон.

Според дамата тези жени изпитват по-малко удоволствие от храната, което ги кара да поемат и по-голямо количество от нея.

„Пълните хора жадуват за по-калорични храни. Нашето изследване показва, че те не получават това усещане, тъй като рецепторите им не възприемат напълно сладостта и мазнините от тях и това води до по-висок прием на калории“, обясни докторката.

Изследването показва още, че пушачите са по-склонни да пълнеят в областта на корема, ханша и бедрата. По тази причина те по-често имат фигури тип ябълка и са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания и метаболитни проблеми.