Специалист по история бе назначен на най-рядкото работно място

Новоназначеният е зает само 24 часа в седмицата

Специалист по история бе назначен на вероятно най-рядкото работно място във Великобритания - мелничар на единствената мелница, работеща със силата на приливите и отливите, пише КРОСС.

Необичайната роля на Елинг Тайд Мил в Хампшир изисква успешен кандидат, който да произвежда брашно на тази мелница с над 900 години история зад гърба си, част от национално културно наследство, собственост в миналото на краля на Англия. Мелницата мели жито, превръщайки го в пълнозърнесто брашно, използвайки енергията на приливите и отливите. След пресяването на хиляди молби за работата, на длъжността е назначен историкът по образование Матю Пейнтър.

Работодателите твърдят, че за работната позиция не е нужен предишен опит, но пък е необходима адаптивност и умения за ръчен труд. Първоначално Пейнтър прекарва няколко дни в теоретична подготовка за вникване в процеса по мелене, зависещ изключително от атмосферните условия и появата и времетраенето на приливите и отливите. После преминава практическо обучение, включващо работа и поддръжка на основните части на мелницата, както и анализи на качеството на брашното, произведено за пазара, предаде ТВ Европа.

Приблизително около 16 тона брашно произвежда на година мелницата "Елинг Тайд Мил". Макар че е зает само 24 часа в седмицата новоназначеният мелничар, но трябва да внимава кога ще настъпи приливът и съответно отливът. А това означава, че брашно се мели или рано сутрин, или късно вечер.