Бургас отбеляза 6 май с тържествена церемония (снимки)

Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий отслужи водосвет и благослови бойното знаме

С тържествена церемония с благославяне на бойното знаме и водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий и представители на бургаското духовенство бе отбелязан Денят на българска армия - 6 май в Бургас.

В ритуала взеха участие представителни блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, от формированията на Военновъздушните сили и от Областния и Общински съюзи на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител Павел Маринов, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, представители на политически парти и общински съветници.

След ритуала на площада пред "Дружеството на художниците" официалните лица положиха венци и цветя в памет на загиналите български войни на паметника на 24-ти Черноморски полк пред Военния клуб в Бургас. Присъстващите на церемонията пред паметника почетоха с минута мълчание загиналите войни. Военни, официални лица и граждани запалиха свещ в параклиса "Свети Георги" в Морската градина, който беше осветен точно на Гергьовден преди една година.

По случай празника експозицията "История на оръжията и българската бойна слава" в КЦ "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията", включва най-старите келтски мечове, каменни боздугани, брадви, ножове и ками, открити по нашите земи е с вход свободен.