Има осигурено частично финансиране за археологически разкопки в Добричко

Добрич Лайф

06-05-2014, 15:48

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Костадин Костадинов:Ще подавам сигнали до прокуратурата до дупка

Регионалният исторически музей в Добрич има осигурено частично финансиране за археологически разкопки тази година, съобщи директорът му Костадин Костадинов, цитиран от ИА „Фокус”. Ще бъдат направени „спасителни” разкопки на крепостта „Залдапа”, която се намира в община Крушари и е най-голямата антична крепост в страната. Целта е да бъдат преустановени иманярските нашествия там, тъй като през последните години, по думите на Костадинов, историческият обект е „хит”.

Осигурени са 10 000 лв. Костадин Костадинов изрази надежда, че Министерство на културата ще отпусне още финансови средства към тези, а местни арендатори също ще подкрепят дейностите. С тяхно съдействие е възможно през следващата година да се кандидатства с проект за финансиране, най-вероятно по Програмата за развитие на селските райони. Идеята е този исторически обект да се превърне в туристическа атракция, която да привлича посетители от страната и чужбина.

От друга страна вътрешността на Добруджа ще се „отвори” за туризъм, коментира Костадин Костадинов. Той припомни, че близо до крепостта най-вероятно до средата на тази година ще бъде отворен и ще заработи нов Контролно-пропускателен пункт между нашата страна и Румъния, близо до село Северняк, което е по права линия на 8 км от „Залдапа”.

„Ние трябва да разсъждаваме как да превръщаме регионите в атрактивни, да разширяваме туристически маршрути на територията на нашата област и в страната като цяло, разбира се. По този начин ще можем да създадем и някаква постоянна охрана на мястото, да спрем по категоричен начин всички набези на иманярите и от там насетне да започнем една програма за разкопаване на крепостта, програма, която ще трае вече десетилетия, тъй като наистина това е един огромен обект, който може да поднесе много изненади на историческата и археологическата наука”, каза Костадин Костадинов. Според него античният град е неразкопано съкровище, в което могат да бъдат открити много лапидарни и епиграфски паметници. Античният град Залдапа никога не е бил проучван от археолози до сега. Върху него никога не са строени други селища и на практика след унищожаването му през 607 г. до наши дни той е останал непокътнат, като се изключат иманярските набези.