Внимание! Нова измама в интернет

Бъдете бдителни, не се доверявайте на непознати

Африканки търсят наивници по електронните пощи и чрез социалната мрежа Фейсбук. Жени, уж наследили по няколко милиона долара, предлагат по 10-15% от имането си, защото се нуждаели от съпруг или съдружник европеец, за да изтеглят парите си. Новата измама се среща все по-често и у нас, а млад великотърновец дори сигнализира шефа на ДАНС Владимир Писанчев, пише Преса. В писмото си той включва цялата кореспонденция между него и подобна мнима наследничка.

Търновецът получил покана за приятелство и съобщение в социалната мрежа от либерийката Аиша. Тя искала да му сподели важния си проблем по електронната поща, тъй като комуникацията във Фейсбук не била сигурна. Аиша обяснила на българина, че е наследила над $6 млн, които се намирали в сметка в шотландска банка. Баща ѝ бил съветник на вицепрезидента на Либерия, но загинал в гражданска война преди няколко години. Тя избягала в Сенегал, където получила статут на бежанец. Сама не можела да изтегли наследството си - това можело да стане само ако има партньор от Европа. В замяна на услугата част от парите щели да бъдат за търновеца.

Той дал всички данни на либерийката и скоро с него се свързал човек, представящ се за неин адвокат. Обяснил му, че трябва да се платят над $800 съдебни и банкови такси. Преводът трябвало да се направи от Сенегал към Шотландия. Тъй като момичето нямало толкова пари, ги поискало от търновеца. Той обаче се усетил. Щом поискал лично да говори с бъдещата си партньорка, профилът ѝ във Фейсбук бил деактивиран. Адвокатът също се оказал без банкова сметка.